Zijn katten echt aanhankelijk en geïnteresseerd in hun baasjes? Een studie zet een aantal punten op een rijtje

door Natasja

28 September 2023

Zijn katten echt aanhankelijk en geïnteresseerd in hun baasjes? Een studie zet een aantal punten op een rijtje
Advertisement

Dit is niets nieuws: in de dierenwereld is de hond bij uitstek de beste vriend van de mens. Trots, sterk en trouw worden ze beschouwd als de beste huisdieren die mensen kunnen vergezellen. En misschien is dat ook wel zo. Het maakt weinig uit voor wie een kat heeft: degenen die er een bezitten, aanbidden hem onvoorwaardelijk en zouden hem nooit inruilen voor een ander dier.

Katachtigen - hoewel het voor sommigen slechts een cliché is - worden gezien als eenzame, egoïstische en opportunistische dieren: er wordt aangenomen dat ze niet in staat zijn om echte genegenheid te voelen voor degenen die hen warm houden en voeden. Maar is dat echt zo? Een studie van Japanse wetenschappers heeft dit onderzocht: de resultaten zijn verrassend!

via Newsweek

Advertisement

De studie op katten

De studie op katten

Ja, het valt niet te ontkennen dat een paar miauwen en verschillende 'wrijfbewegingen' een manier zijn die katten vaak gebruiken om onze aandacht te trekken en hun trek in voedsel te stillen, vooral als het dat kleine blikjes is waar ze dol op zijn en dat ze maar af en toe krijgen. Veel van hun gedrag zou daarom alleen maar bedoeld kunnen zijn om zich fijn te voelen en met rust te worden gelaten, zonder zich om iets of iemand anders te bekommeren. Maar iedereen die een kat heeft, weet dat er veel meer schuilgaat achter zeuren en een buitensporig verlangen naar voedsel.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Kyoto besloot echter te onderzoeken hoe diep de band tussen huiskatten en hun baasjes kan zijn. Hiervoor voerden ze een interessant en origineel experiment uit: ze sloten 50 huiskatten op in een kamer en riepen ze één voor één bij naam door de stem van de bijbehorende eigenaar en die van een vreemde op te nemen.

Vervolgens toonden ze de kat een foto op een scherm waarop de eigenaar stond afgebeeld en wat er gebeurde was echt ongelooflijk: wanneer incongruente matches werden gepresenteerd - zoals de stem van de eigenaar gevolgd door een foto van de vreemdeling of vice versa - keken de katachtigen langer naar het scherm alsof ze verdwaald waren. Hieruit kunnen we afleiden dat ze in hun gedachten een bepaalde fysionomie associeerden met de stem die hen zo vertrouwd was. En dat is nog niet alles.

Advertisement

Hoe creëer je een sterke band met je kat

Hoe creëer je een sterke band met je kat

Ze probeerden zelfs de stemmen van de baasjes te reproduceren uit luidsprekers die zich op verschillende plaatsen in de kamer bevonden en toonden aan dat ze gedesoriënteerd raakten als de stemmen verder weg kwamen dan ze verwachtten. Dit suggereert dat de dieren aandachtig luisterden en in staat waren om de locatie van de eigenaar 'mentaal in kaart te brengen'. Tot slot toonde een van deze katten echte jaloezie: hij reageerde vijandig op een opgezette kat die eerder door zijn eigenaar was geaaid. Maar hoe kunnen we de band met katten versterken?

Het is zeer aan te raden om quality time met je kat door te brengen door speelsessies af te wisselen met momenten van 'knuffelen' en aandacht. Spelen is in feite een van de beste methoden om een gezonde relatie tussen jullie te creëren. We raden je aan om speeltjes te gebruiken voor hun vermaak en niet direct je eigen lichaam (met je handen spelen is niet aan te raden).

Even belangrijk is het om hun positieve gedrag te belonen met 'voedselbeloningen' om hen te laten begrijpen dat er een band en wederzijds respect is tussen jullie. In dit opzicht is het noodzakelijk om te leren hun ruimte en tijd te respecteren, in gedachten houdend dat katten allemaal verschillend van karakter zijn: sommige houden er misschien niet van om vastgehouden te worden, terwijl andere letterlijk op je schoot springen. Eén ding is zeker, hun liefde is uniek en echt.

Advertisement