Wat is "kattentherapie" en wat zijn de voordelen ervan voor onze fysieke en mentale gezondheid

Janine image
door Janine

28 December 2018

Wat is "kattentherapie" en wat zijn de voordelen ervan voor onze fysieke en mentale gezondheid
Advertisement

Als de hond de beste vriend van de mens is, is de kat zijn beste therapeut. Zozeer zelfs dat we kunnen praten over kattentherapie, een behandeling tegen problemen van angst, stress en depressie.

Sterker nog, deze trotse dieren, onafhankelijk maar ook grappig en gek op knuffelen, lijken een positieve impact te hebben op ons fysieke en mentale welzijn.

De kattentherapie verbetert met name de levenskwaliteit voor een katteneigenaar door deze 5 voordelen.

via lamenteesmaravillosa.com

Advertisement
pixnio

pixnio

 

 

1. Het verbetert de symptomen van depressie en stress. Katten verbeteren de gezondheid van mensen die lijden aan stress, angst en depressie. Het spinnen is namelijk heel ontspannend, stimuleert de concentratie en creëert een gezellige sfeer.
2. Ze houden gezelschap. De kat is een uitstekende remedie tegen eenzaamheid. Hij houdt van zijn onafhankelijkheid, maar wil vaak geaaid worden, spelen en aandacht ontvangen: dat kan met veel sympathie en genegenheid wederzijds zijn.
3. Ze zijn ondersteunend voor mensen met de ziekte van Alzheimer, autisme en ADHD. Katten worden vaak gebruikt als een aanvullende therapie voor patiënten die door deze ziekten zijn getroffen. Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs in dit opzicht, zijn duizenden gevallen bekend waarin de aanwezigheid van katten de kwaliteit van leven van deze mensen heeft verbeterd.

Advertisement
 Marta Markes/unsplash

Marta Markes/unsplash

4. Verantwoordelijkheid voor kinderen. Via een kat leren de kinderen om voor een dier - en in elk geval voor een ander levend wezen - te zorgen en te wennen aan het eten te geven, op te voeden en ermee te spelen. Het is belangrijk om met de kinderen te praten over het belang van deze taken, de verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien, waardoor ze ook begrijpen dat katten geen speelgoed zijn en moeten worden gerespecteerd.
5. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Katten weten meestal hoe ze voor zichzelf moeten zorgen: ze houden van hun onafhankelijkheid, ze zijn altijd schoon genoeg - ze wijden een groot deel van de dag aan deze activiteit! - en ze hoeven niet te worden uitgelaten om hun behoeften te doen - maar ze hebben hun eigen "badkamer", oftewel de kattenbak. Afgezien van de inentingen en het eten, vragen katten om geaaid te worden - en een plekje op de stoel ;)

Advertisement