88-jarige kan niet vaker dan eens in de twee maanden boodschappen doen: “ik heb niet eens geld om olie te kopen”

Janine image
door Janine

30 September 2023

88-jarige kan niet vaker dan eens in de twee maanden boodschappen doen: “ik heb niet eens geld om olie te kopen”
Advertisement

Vooruitgang heeft de hele mensheid naar veranderingen gebracht die in veel opzichten onze levens hebben verbeterd. De technologie is steeds verder geëvolueerd, we zijn met elkaar verbonden, zelfs op een afstand van vele kilometers, maar in dit bijna idyllische scenario zijn er individuen die lijden en die in deze race “achterblijven”. Mannen en vrouwen die ondanks alles nog steeds in totale armoede leven en niet rond kunnen komen. Niet alleen ouders met kinderen, jongeren die wellicht geen plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt, maar ook ouderen die aan de rand van de samenleving blijven staan.

Het verhaal dat we je willen vertellen is een getuigenis van hoe er mensen zijn die in ontberingen leven en niet in staat zijn zelfs de meest voor de hand liggende dingen te doen.

via mariana.asan.ok/Instagram

Advertisement

Het verhaal van mevrouw Ester...

Ester is 88 jaar oud, woont in Argentinië en is op internet bekend geworden door haar helaas trieste verhaal. De vrouw, weduwe en alleen, bevond zich ondanks de maandelijkse pensioenuitkering in aanzienlijke economische moeilijkheden. Sommige plekken op de planeet zijn veel armer dan andere en de vooruitgang lijkt daar weinig invloed op te hebben gehad, of, zoals vaak gebeurt, worden de kosten van levensonderhoud zo hoog dat men ze niet kan bijhouden. Geld voor individuen lijkt steeds minder te zijn en zelfs de eenvoudigste zaak, zoals boodschappen doen, wordt een tragedie.

Het verhaal van deze lieve Argentijnse grootmoeder kwam aan het licht dankzij een post die journaliste Mariana Asan op sociale media plaatste. De vrouw was met haar dochter in de supermarkt om wat dingen te kopen en toen ze bij de kassa aankwam, stond de oudere vrouw voor haar.

Advertisement

Iets veranderde plotseling haar dag

“Ik was mijn boodschappen op de kassaband aan het neerzetten – schreef de journalist in de post – en ik hoorde dat, net als iedereen, ook de oudere vrouw voor mij klaagde over de stijging van de prijzen. Terwijl de caissière verderging met het aanslaan van de artikelen, hoorde ik de vrouw vragen welk bedrag ze had bereikt en meteen daarna zei ze dat ze de olie niet kon kopen".

Ze had niet genoeg geld en ze kon zich niet eens een fles olie veroorloven. Een heel verdrietige situatie, die Mariana wilde verhelpen door voor haar te betalen, maar toen gebeurde er iets bijzonders.

Omdat het het jubileum was van de opening van de supermarkt, was er een soort loterij aan de gang: de gelukkigsten konden, eenmaal aan de kassa, een klein geldbedrag winnen. Het lot besloot dat de winnaar Esther zelf moest zijn.

Wanneer het geluk besluit degenen te helpen die het echt nodig hebben...

“We zaten allemaal te wachten – vervolgde de journalist – toen plotseling de kassa oplichtte en begon te “rinkelen”, terwijl de caissière, heel blij, bleef zeggen dat de vrouw had gewonnen. Het geluk had precies diegene getroffen die het op dat moment nodig had en mevrouw Ester won 14.000 pesos waarmee ze niet alleen de olie kon kopen, maar waarvan ook nog geld over zou blijven".

Een toevalligheid dat de oude vrouw, de caissière en alle aanwezigen opvrolijkte. Het geluk was enorm en iedereen begon zich te verheugen, terwijl de emotie op Ester's gezicht werd getekend. Ze had 14.000 pesos gewonnen, ongeveer 38 euro, wat, hoewel niet veel, de dag zou hebben veranderd van iemand die het zich normaal gesproken maar kon veroorloven om eens in de twee maanden boodschappen te doen.

Mariana's bericht ging het internet rond en bereikte veel mensen, zozeer zelfs dat sommigen actie ondernamen om de vrouw te bezoeken en haar hun steun te betuigen. Een keten van solidariteit die de lieve 88-jarige ongetwijfeld goed heeft gedaan en die haar dagen misschien een beetje heeft verbeterd. Blij zijn voor anderen is iets fantastisch. Laten we dat nooit vergeten als het ons overkomt.

Advertisement