Er zijn mensen van wie we ons niet kunnen losmaken, maar die ons een slecht gevoel geven: hoe kunnen we van hen wegkomen?

Janine image
door Janine

01 Oktober 2023

Er zijn mensen van wie we ons niet kunnen losmaken, maar die ons een slecht gevoel geven: hoe kunnen we van hen wegkomen?
Advertisement

Liefde, vriendschap, familiebanden zijn allemaal relaties die ons leven verrijken en betere mensen van ons maken. Met degenen van wie we houden, welke relatie er ook is tussen ons, die we vertrouwen en die we altijd graag aan onze zijde willen hebben, is het prachtig om de vreugden van ons leven te delen, maar ook de zorgen. Praten over je dagen, elkaar confronteren, om advies vragen, maar tegelijkertijd geven en luisteren. Het is een fundamentele uitwisseling tussen mensen en er is niets mooiers.

Helaas kunnen relaties echter een punt van negativiteit bereiken en een gebrek aan begrip waardoor ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoe kun je begrijpen of er iets mis is en hoe kun je het loslaten?

via womenshealthmag

Advertisement

Het belang van relaties...

Het belang van relaties...

Pexels

In het leven zijn relaties met anderen van fundamenteel belang: we zouden bijna niets kunnen doen zonder met anderen om te gaan, en we “dienen” allemaal op de een of andere manier anderen. Als we dan denken aan familie-, vriendschaps- of liefdesbanden, beseffen we pas echt hoe onmisbaar ze zijn. Ze motiveren ons, ze geven ons een goed gevoel, ze zijn de motor die onze dagen van brandstof voorziet. Wakker worden en je levenspartner naast je hebben is een enorme vreugde, wetende dat er kinderen in de kamer ernaast zijn of misschien dat we overdag iets van onze beste vriend of vriendin zullen horen, kan ons alleen maar gelukkig maken.

Hetzelfde geldt voor ouders, broers en zussen, grootouders, ooms en tantes: ze zijn allemaal stukjes van de prachtige puzzel van ons leven. We zouden niet zonder hen kunnen en van hen horen, meningen uitwisselen of gewoon samen lachen is voor iedereen een zegen.

Maar ondanks alle schoonheid die inherent is aan relationele uitwisseling met anderen, zijn er situaties die gewoon niet in ons voordeel werken en die, in plaats van onze sereniteit te bevorderen, deze vernietigen. Hoe kun je begrijpen wanneer een relatie, wat deze ook is, tot een einde is gekomen?

Advertisement

Wat zijn de tekenen dat een relatie helemaal niet goed gaat?

Wat zijn de tekenen dat een relatie helemaal niet goed gaat?

Pickpik

Of het nu in de liefde, in familierelaties of in vriendschap is, het is niet vanzelfsprekend dat alles altijd op de goede manier verloopt. Er zijn relaties die, ook al zijn ze goed begonnen en lang hebben geduurd, kunnen veranderen en naar een einde lopen. Maar het afsluiten van een jarenoude geschiedenis is helemaal niet eenvoudig. Iedereen die met een soortgelijk probleem te maken heeft gehad, weet dit goed, net zoals ze weten dat het in het begin niet gemakkelijk is om te herkennen wanneer een relatie schadelijk wordt.

Er zijn echter veel tekenen in deze zin. Als we ons bijvoorbeeld in een vriendschapsrelatie, maar ook van liefde, verstikt voelen, we het gevoel hebben gecontroleerd te worden, niets te kunnen doen zonder “toestemming te vragen”, dat we niet langer de sereniteit van het verleden voelen, betekent dit dat er iets niet goed gaat en dat er over nagedacht moet worden voordat het te laat is.

Negatieve relaties kunnen, als ze te lang worden voortgezet, onze mentale en zelfs fysieke gezondheid onder druk zetten. Ze beschadigen ons tot het punt dat ze ertoe kunnen leiden dat we geen vertrouwen meer in onszelf hebben, dat we ons voortdurend in competitie voelen, dat we sterke schuldgevoelens hebben. Maar het hebben van een vriend of metgezel betekent niet dat je in soortgelijke omstandigheden verkeert. Natuurlijk zijn conflicten normaal, maar een voortdurend gevoel van ontoereikendheid niet.

Hoe beëindig je een negatieve relatie?

Hoe beëindig je een negatieve relatie?

Pickpik - Not the actual photo

Als het gevoel alleen maar negatief is en we ons angstig voelen bij het idee om een ​​bepaalde persoon te spreken, te horen of gewoon een bericht te schrijven, dan betekent dit dat de tijd is gekomen om de problemen onder ogen te zien of de relatie definitief te beëindigen. Het is niet gemakkelijk om te doen en het is net zo moeilijk als een ongezonde band, maar we moeten door en als de dode takken eenmaal zijn afgesneden, kunnen we ons alleen maar beter voelen.

In een context van valse vriendschap blijven, wetende dat die persoon ons leugens vertelt, achter onze rug om praat, zich nooit verheugt over onze overwinningen, maar alleen over onze mislukkingen, ons op een negatieve manier aan hem gebonden houdt, is niet goed voor de gezondheid van onze ziel, integendeel. We lopen het risico het goede in ons te verliezen en te vergeten wie we zijn om de ander op alle mogelijke manieren te plezieren, maar het is zeker geen optimale keuze. Hetzelfde betreft de liefde. In dit geval zou het loskomen van de ander zelfs nog moeilijker kunnen zijn, evenals het verbreken van een familieband, maar als het nodig is, moeten we niet aarzelen om dat te doen. Het positieve zal snel weer in ons bestaan ​​komen en we zullen alleen maar weer tot bloei kunnen komen.

Heb je ooit een relatie de verkeerde kant op zien gaan, transformeren en volledig negatief zien worden? Wat heb je gedaan?

Advertisement