Ze is de rijkste vrouw ter wereld: alleen al dit jaar verdiende ze ruim 10 miljard euro​

Janine image
door Janine

30 November 2023

Ze is de rijkste vrouw ter wereld: alleen al dit jaar verdiende ze ruim 10 miljard euro​
Advertisement

De wereld lijkt een van de meest delicate historische momenten ooit door te maken: de wereldeconomie wordt hierdoor getroffen, maar er zijn ook mensen die deze crisis veel minder, of beter gezegd helemaal niet, voelen.

Degenen die enorme bezittingen hebben, blijven duizelingwekkende winsten genereren en hun rijkdom blijft onstuitbaar groeien, zoals de hoofdpersoon van dit verhaal wiens naam en gezicht meer dan bekend zijn. Maar misschien is niet iedereen op de hoogte van haar heldendaden als filantroop.

Advertisement

Ongelooflijk zakelijk inzicht

Ongelooflijk zakelijk inzicht

© Stéphane de Bourgies

We hebben het over de zeventigjarige Françoise Bettencourt Meyers: zij is sinds een paar jaar officieel de rijkste vrouw ter wereld en kan bogen op een imperium ter waarde van ruim 90 miljard euro! Maar wie is deze rijke dame? En hoe kwam zij aan zo’n immens erfgoed?

Ze is de kleindochter van de oprichter van L'Oréal, 's werelds grootste cosmeticabedrijf, Eugène Schueller. Na het overlijden van haar moeder werd het hele familie-imperium aan haar nagelaten, waardoor ze in 2017 al de rijkste vrouw ter wereld was. Maar als je denkt dat mevrouw Meyers een gemakkelijk leven heeft gehad en niets heeft gedaan om haar fortuin te verdienen, heb je het helemaal mis.

Haar kindertijd was allesbehalve eenvoudig, ook al leefde ze in alle comfort dankzij een moeder die haar op een overdreven manier beschermde...

Advertisement

Haar stichting

Haar stichting

© L'Œil Électrique

Liliane Bettencourt heeft altijd zeer strikte regels opgelegd, waardoor haar dochter heel weinig vrijheid had: ze was bang dat iemand haar kwaad zou willen doen. Toen Francoise de leiding van het bedrijf overnam, bleek ze in ieder geval ruimschoots opgewassen tegen haar zware taak: onder haar wijze leiding steeg de omzet van L'Oréal in de loop der jaren enorm.

Niet alleen een gelukkige erfgename, maar ook een groot ondernemer en filantroop: ze heeft zich volledig ingezet voor de oprichting van de stichting “Foundation Bettencourt Schuller”, een filantropische vereniging die tot doel heeft de Franse vooruitgang op verschillende terreinen, vanuit de wetenschap, aan te moedigen – door het financieren van baanbrekende wetenschappelijke en sociale projecten en experimenten om mensen te helpen, tot kunst, zoals traditionele ambachten.

In tegenstelling tot haar moeder is mevrouw Meyers nooit een vrouw geweest die van high society evenementen en feesten hield: ze heeft waar mogelijk altijd de voorkeur gegeven aan een leven ver weg van de schijnwerpers. Nu wil de vrouw haar omzet verder vergroten door ook op de Aziatische markt naar de top van de omzet te klimmen: hier wordt de persoonlijke schoonheidsverzorging geschat op zo'n 80 miljard euro!

Kortom, alleen dankzij de stijging van de omzet van L'oreal op de Noord-Amerikaanse markt met 11,9% en op de Europese markt met 16,1% kan Francoise Bettencourt Meyers bogen op een winst van meer dan 10 miljard euro, wat alleen in dit jaar gebeurde! Niet slecht, vind je ook niet?

Advertisement