Ze ontdekken dat hun "sierbeeldje" in de tuin in werkelijkheid een bom is

Janine image
door Janine

07 December 2023

Ze ontdekken dat hun "sierbeeldje" in de tuin in werkelijkheid een bom is
Advertisement

Het kan gebeuren dat je een voorwerp tegenkomt en er verliefd op wordt: "wat zou het mooi staan ​​in mijn keuken", "het lijkt perfect voor mijn tuin", zinnen als deze zullen zeker door je hoofd zijn gegaan. Soms is echter niet alles wat het lijkt, en dan hebben we het niet over een product dat we op tv hebben gezien en dat vervolgens niet aan onze verwachtingen voldeed...

In dit geval is het verhaal heel anders: een ouder Brits stel kreeg te maken met een beslist... explosieve tuindecoratie.

Het merkwaardige verhaal van de Edwards

Het merkwaardige verhaal van de Edwards

Lee Cannon/Flickr - Not the actual photo

Het overkwam Sian en Jeffrey Edwards in Milford Haven, in Wales, en het gebeurde allemaal door puur toeval: een politieagent was geïntrigeerd door een klein rood "beeldje" in hun tuin en stopte daarom om de pittoreske versiering beter te bekijken.

Het echtpaar was er namelijk van overtuigd dat het om een ​​oude familieherinnering ging, een volkomen onschuldige scheepskogel die zeker nooit een gevaar had kunnen opleveren. Maar zo was het helemaal niet: de politieagent moest contact opnemen met het Ministerie van Defensie en de dag na de melding moest de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse komen!

In dat bijna 30 kg wegende projectiel was binnenin een explosieve lading gedetecteerd, zij het klein, en die familie was verteld dat er een reële mogelijkheid bestond dat de hele buurt moest worden geëvacueerd.

Advertisement

Een "tuindecoratie" van meer dan een eeuw oud

Een "tuindecoratie" van meer dan een eeuw oud

Jeffrey Edwards/Facebook

Gelukkig kon het oude apparaat veilig en zonder bijzondere problemen worden vervoerd: de Explosieven Opruimingsdienst bracht het naar een steengroeve in Walwyn Castle, bedekte het met tonnen zand en bracht het uiteindelijk in alle veiligheid tot ontploffing.

Het echtpaar was bedroefd omdat ze dat erfstuk niet meer hadden, en vergeleek de afwezigheid ervan met het verlies van een vriend: ze zeiden dat ze die kogel meer dan een eeuw geleden in bezit hadden gekregen dankzij een bevriend familielid van de oude eigenaar van het huis, meneer Morris.

"Pop Morris, een limonadebezorger, was op weg naar Broad Haven op zijn paard en wagen toen hij dat vreemde voorwerp op het strand zag. Uiteindelijk besloot hij het mee te nemen en sleepte het met veel moeite in de wagen, waarna hij bijna 12 km verder draafde met die bom…

Uiteindelijk bedacht hij om het in zijn achtertuin neer te zetten en vervolgens werd het object aan de basis gecementeerd en opnieuw rood geverfd om beter bij de kleur van de ramen te passen”, zei Jeffrey Edwards.

Na twee wereldoorlogen, lag dat enorme projectiel er dus nog steeds en mevrouw Edwards sloeg er met haar tuingereedschap op om de aanwezigheid van de aarde te verwijderen... gelukkig ging alles goed en werd dit verhaal uiteindelijk gewoon een leuke anekdote, en gelukkig maar!

Advertisement