Ze vergiftigt de eikenbomen van haar buurvrouw door onkruidverdelger te spuiten en krijgt een ongelooflijk hoge boete

Janine image
door Janine

10 December 2023

Ze vergiftigt de eikenbomen van haar buurvrouw door onkruidverdelger te spuiten en krijgt een ongelooflijk hoge boete
Advertisement

De relaties tussen buren zijn niet altijd de beste en leiden soms tot echte geschillen die moeilijk op te lossen zijn: dit is het geval in het verhaal waar we het nu over gaan hebben, waarbij een stel een zeer hoge boete moest betalen nadat ze een daad hadden begaan ten koste van de buurvrouw.

Advertisement

Ze giet onkruidverdelger op de eikenbomen van de buurvrouw: boete

Ze giet onkruidverdelger op de eikenbomen van de buurvrouw: boete

Pixabay

Arthur en Amelia Bond wonen in Missouri, VS, maar brengen de zomer meestal door in hun vakantiehuis in Camden, in Maine. Het echtpaar, wier huis op 3,5 miljoen dollar wordt geschat, kreeg een boete van 215.000 dollar voor het vergiftigen van twee eikenbomen op het land van hun buurvrouw Lisa Gorman. Amelia Bond gaf toe in de zomer van 2021 bijna twee kg van een chemische stof, Alligare, te hebben gekocht en deze over de eikenbomen te hebben gegoten toen ze zag dat ze niet gezond waren, met als doel ze te laten herstellen. Jammer dat de bomen op het land van de buurvrouw stonden, en niet op dat van haar.

Het jaar daarop realiseerde Gorman zich dat de eiken eronder leden en raadpleegde ze Bartlett Tree Experts om hun toestand te onderzoeken. Uit de analyse van de bomen bleek de aanwezigheid van herbiciden, die zich hadden verspreid en ook een kornoelje, een esdoorn en een omringende bosbes hadden aangetast. Lokale autoriteiten testten ook de wateren in november 2022 en namen, naar aanleiding van wat er naar voren kwam, contact op met mevrouw Bond, die bekende de stof in kwestie te hebben gebruikt. Directeur planning en ontwikkeling van Camden, Jeremy Martin, zei dat de verwachte boete $180.000 per overtreding bedraagt, plus ongeveer $30.700 voor milieutests en boom monitoring.

Advertisement

Onderzoek naar vergiftiging van de eikenbomen

Onderzoek naar vergiftiging van de eikenbomen

Freepik

Niet alleen dat: de boete omvat extra kosten in verband met mogelijke besmetting van gemeentelijke eigendommen, plus $4.500 voor het illegale gebruik van het herbicide, waarvan de chemische naam Tebuthiuron is. De onderzoeken duurden een jaar en pas aan het eind ervan werd het bedrag van de sancties bekendgemaakt. Martin verklaarde: "De stad Camden zet zich in voor de bescherming van het milieu en neemt dit soort overtredingen zeer serieus, zoals blijkt uit de aanzienlijke financiële boete. De Bonds hebben de aansprakelijkheid erkend en hebben gewerkt om de zaak via een advocaat op te lossen."

Alligare is de handelsnaam die wordt geassocieerd met onkruidverdelginsproducten die de werkzame stof aminopyridine bevatten, een chemische verbinding die wordt gebruikt om bepaald onkruid te bestrijden en die mogelijk de werkzame stof glyfosaat bevat. Dit is een van de meest gebruikte herbiciden ter wereld die in staat is een enzym te remmen dat betrokken is bij de synthese van aminozuren in planten, waardoor een einde komt aan de levensduur van de behandelde planten.

Hoewel het onduidelijk is waarom mevrouw Bond dacht dat de eiken ziek waren, stemde het echtpaar ermee in de boete te betalen die ze hadden ontvangen. Een ingenieursbureau gaat binnenkort grond- en oppervlaktewater controleren op mogelijke verontreiniging.

Wat vind je van dit verhaal?

Advertisement