Een vrouw neemt $20 op uit een geldautomaat, maar kort daarna wordt er nog eens $400 van haar rekening gehaald

Janine image
door Janine

12 Januari 2024

Een vrouw neemt $20 op uit een geldautomaat, maar kort daarna wordt er nog eens $400 van haar rekening gehaald
Advertisement

Elke dag vinden fraudeurs een nieuwe strategie om alle manoeuvres van banken te omzeilen om de rekeningen van hun klanten veilig te stellen. In dit geval hebben we het over oplichterij die plaatsvindt bij geldautomaten.

Hoe werkt deze nieuwe oplichterij

Hoe werkt deze nieuwe oplichterij

Freepik

Het verhaal van vandaag speelt zich af in de Verenigde Staten, waar oplichters deze nieuwe strategie implementeren om geld te kunnen stelen van mensen die geld opnemen bij geldautomaten. Het eerste wat ze doen is lijm aanbrengen in de gleuf waar de geldautomaat moet worden gestoken, om ervoor te zorgen dat deze onbruikbaar wordt en de klant daardoor gedwongen wordt de contactloze modus te gebruiken voor opnames. Hier komt de oplichting om de hoek kijken, omdat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze handmatig moeten uitloggen van hun account zodra ze de opname hebben gedaan, dus nadat de persoon wegloopt, zullen de oplichters klaar staan ​​om naar de geldautomaat te gaan en terwijl de rekening nog geopend is, kunnen ze nog meer geld van dezelfde kaart opnemen zonder de pincode te hoeven gebruiken.

Advertisement

Het verhaal van deze vrouw is daar een voorbeeld van

Het verhaal van deze vrouw is daar een voorbeeld van

Freepik

Dit is precies wat er gebeurde met de vrouwelijke hoofdpersoon van dit verhaal. Ze nam $20 van haar rekening op en kort nadat ze bij de geldautomaat wegliep, ontving ze een bevestigingsbericht voor een opname van $600. De vrouw blokkeerde onmiddellijk de opname, maar er was al 400 opgenomen.

De vrouw zei dat ze tijdens de opname een man opmerkte die haar van een afstand observeerde, dit maakte haar ongemakkelijk en waarschijnlijk vergat ze, toen ze snel weg wilde gaan, de transactie af te ronden.

Helaas kon ze haar geld niet eens terugkrijgen, omdat volgens de regels van haar bank alleen ongeautoriseerde uitgaven kunnen worden vergoed, maar in dit geval vond de opname rechtstreeks van haar rekening plaats.

Hoe kunnen we onszelf verdedigen?

Hoe kunnen we onszelf verdedigen?

Pixabay

Het is niet altijd gemakkelijk om deze oplichting vooraf te herkennen, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen waarmee je rekening moet houden om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze misleidingen.

Allereerst is het altijd goed om gebruik te maken van een geldautomaat die zich in een veilige en rustige omgeving bevindt. Als je iets vreemds opmerkt, kun je beter weglopen en een andere zoeken.

Wees voorzichtig bij het invoeren van je pincode, probeer het toetsenbord te verbergen tijdens het typen en zorg ervoor dat niemand naar je kijkt. Als de transactie niet succesvol is, kun je beter vertrekken en een ander filiaal zoeken dan het opnieuw proberen in hetzelfde filiaal.

Zodra je geld hebt opgenomen, is het belangrijk om het contante geld en de kaart onmiddellijk in je portemonnee of tas te stoppen en vooral op te letten als een onbekende je met een excuus benadert zodra je klaar bent met de opname.

Als je twijfels hebt of vreemde transacties op onze kaart opmerken, is het altijd verstandig om de bank direct op de hoogte te stellen en te proberen te begrijpen wat er aan de hand is.

Advertisement