"Ik heb veel schatten ontdekt door in het afval te “snuffelen”. Veel mensen lachen me uit, maar ze weten niet wat ik vind".

Janine image
door Janine

20 Januari 2024

"Ik heb veel schatten ontdekt door in het afval te “snuffelen”. Veel mensen lachen me uit, maar ze weten niet wat ik vind".
Advertisement

Zou je je ooit kunnen voorstellen dat je veel geld kunt verdienen met het doorzoeken van afval? En dan hebben we het niet over het salaris dat je verdient met werken als vuilnisman, maar met het doorzoeken van vuilnisbakken, de bakken waarin iedereen weggooit wat niet meer bruikbaar en vermoedelijk kapot is. Toch zijn er mensen die dingen weggooien die nog goed zijn, misschien zonder het te weten of omdat ze er geen aandacht aan besteden en liever nieuwe kopen in plaats van ze te repareren.

Juist door deze “oppervlakkigheid” slaagde de man die centraal staat in dit verhaal erin om een aardig bedrag te verdienen door schatten van grote waarde te vinden.

De goudzoeker

De goudzoeker

@ thetrashlawyer/Instagram

Alessandro Urbano is een man die in Australië woont en wiens hobby – wat nu bijna een fulltime baan geworden is – het rondsnuffelen in afval is. Denk je dat hij het doet omdat hij zich niets beters kan veroorloven? Integendeel, het is een keuze die dag na dag werd ontwikkeld en die verband houdt met zeer specifieke redenen.

De man was lid van verschillende groepen in de buurt, maar liep ook over straat en besefte hoeveel dingen mensen weggooien zonder er al te veel over na te denken. Objecten van meer of minder waarde die nog van nut kunnen zijn, maar die we liever vervangen door iets nieuws. Hij haalt ze op, repareert ze of maakt ze gewoon schoon, zodat hij ze kan bewaren en niet hoeft te kopen. Als hij ze echter niet nodig heeft, verkoopt hij ze en verdient hij met minimale inspanning grote sommen geld.

Advertisement

Allerlei soorten voorwerpen

Allerlei soorten voorwerpen

@ thetrashlawyer/Instagram

Leonardo vindt vanalles in vuilnisbakken: computers, stofzuigers, zeep, huishoudelijke apparaten, jassen, schilderijen, kleding - zelfs diegene die door de winkels zelf worden weggegooid en waar het kaartje nog aan zit - meubels en nog veel meer. Allemaal schijnbaar rommel, maar voor hem zijn het een mooie bron van inkomsten. "Het is lang geleden dat ik een fles wasmiddel kocht - verklaarde hij - mensen gooien ze misschien weg als ze verhuizen. Er is niets mis met die wasmiddelen, mensen willen ze gewoon niet half leeg meenemen en kopen ze liever weer" . Hij vindt het echter prima om de gevonden exemplaren te gebruiken.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat Leonardo bijna zijn hele appartement heeft ingericht met spullen die hij tussen het afval vond, die hij schoonmaakte en die hij een tweede leven gaf door ze te restaureren. Een echte alleskunner die goud weet te vinden, zelfs waar het er niet lijkt te zijn.

Maar objecten zijn niet het enige dat hij vindt.

Iets dat belangrijker is dan bankbiljetten

Iets dat belangrijker is dan bankbiljetten

@ thetrashlawyer/Instagram

De man zei dat hij vaak, terwijl hij in de vuilnisbakken of onder de stoelen van bioscopen snuffelde, veel geld vond. Munten en bankbiljetten waarvan mensen het bestaan niet eens meer wisten. Op een keer vond hij bijvoorbeeld een designerjas met een portemonnee erin. Toen de man deze opende, was hij verbaasd over de inhoud. 

“Ik vond een stapel bankbiljetten," vertelde hij, "het waren dollars en Zwitserse franken. Ik was ervan overtuigd dat degene die de jas had weggegooid zich niet eens bewust was van de schat die erin zat. De stapel bankbiljetten had een waarde van ongeveer £1,000". Zoektocht na zoektocht, slaagde Alessandro erin om een bedrag van ongeveer £54.000 bij elkaar te krijgen. Een behoorlijk bedrag als je bedenkt hoe het bij elkaar was gebracht.

Juist vanwege de winst die hij ermee weet te maken, sluit de man niet uit dat dit in de toekomst zijn beroep wordt. Zou jij dit ooit doen, met vergelijkbare resultaten in je achterhoofd?

Advertisement