Binnen 6 dagen aangenomen en ontslagen: “ze waren niet in staat mij het vak te leren"

Janine image
door Janine

25 Januari 2024

Binnen 6 dagen aangenomen en ontslagen: “ze waren niet in staat mij het vak te leren"
Advertisement

Afstuderen op je 22e, een paar cv's opsturen en na een paar dagen aangenomen worden bij een belangrijk bedrijf is de droom van elke jongere die van de universiteit de arbeidsmarkt betreedt. Jammer dat het het niet altijd over rozen gaat en dat er een harde realiteit is waarmee je geconfronteerd wordt of in ieder geval geconfronteerd wordt. 

Dit is wat er gebeurde met de jonge vrouw waar we je over willen vertellen, die online klaagde over het onjuiste gedrag van het bedrijf dat haar aannam.

Haar eerste werkervaring...

Haar eerste werkervaring...

Sierra Desiray Frederick/Facebook

Dit is Sierra Desiray Frederick, 22 jaar oud uit Tennessee, VS, die een slechte en onaangename eerste werkervaring had. Als afgestudeerde grafisch ontwerpster was ze voor haar eerste baan aangenomen bij het grafisch ontwerpbureau van een grote supermarktketen. Waar kun je beter op hopen op zo'n jonge leeftijd en zonder enige ervaring? En dus was ze meteen enthousiast. 

Na vijf dagen werk - tenminste, dat werd verondersteld - werd ze ontslagen en wilde ze haar hart luchten over hoe het werkelijk was gegaan en hoe ingewikkeld de werkwereld was.

Advertisement

Vijf dagen werken verspild

Vijf dagen werken verspild

Sierra Desiray Frederick/Facebook

Het meisje vertelde hoe ze vijf dagen lang op tijd naar de werkplek ging en tevergeefs wachtte op de training die haar was beloofd. Andere competente mensen uit de sector hadden haar de basisinformatie moeten geven om zelfstandig te kunnen werken, maar toen ze bij het bedrijf aankwam, wist niemand wat ze haar moest vertellen.

"Elke dag vertelden ze me dat ze niet wisten wat ze me moesten vertellen, hoe ze me moesten trainen, en ze gaven me video-tutorials om te bekijken”, vertelde Sierra, "Ik heb vijf dagen niets gedaan, naar de pc die voor me stond gekeken en niets geleerd. Ze lieten me meer dan eens video's bekijken, maar ze wisten niet wat ze me moesten leren. Op de zesde dag benaderde de CEO me, zodra ik aankwam, met een envelop.”

Een van de belangrijkste figuren in het bedrijf benaderde het meisje met de mededeling dat ze in vijf dagen niets had gedaan, dat er geen vooruitgang was geboekt en dat hij er was om haar uit haar functie te ontheffen: “we gaan op zoek naar een ander”. Deze uitspraak maakte de 22-jarige woedend.

Een onterecht ontslag

Als je erover nadenkt, was het zeker niet haar schuld dat niemand haar de training had kunnen geven die ze verdiende om haar kennis te laten maken met de grafische wereld en haar de kans te geven het beste uit haar tijd te halen. Waarom werd ze ontslagen? De slechte voorbereiding van de twee mensen die verantwoordelijk waren voor haar training haalde een slechte grap met haar uit, een grap die al na zes dagen een einde maakte aan haar eerste werkervaring. "Ik reed 40 minuten om vervolgens te horen dat ik was ontslagen - bekende het meisje in een video - ik was daar vijf dagen en ik heb letterlijk niets geleerd".

Veel gebruikers lieten een reactie achter. Sommigen vertelden haar dat ze er goed aan zou doen een confrontatie aan te gaan met de directeur om te wijzen op haar ongemak en het feit dat niemand haar instructies gaf zoals afgesproken. Anderen vertelden over soortgelijke ervaringen die ze uit de eerste hand hadden gehad en adviseerden om zich niet door deze verloren strijd van de wijs te laten brengen. 

De arbeidswereld is helemaal niet gemakkelijk, dat weten we heel goed, maar het is behoorlijk deprimerend om zo'n behandeling te zien in de wetenschap dat we niet gevolgd worden. Natuurlijk heeft Sierra op 22-jarige leeftijd nog een heel leven voor zich om zich in haar vakgebied te vestigen, maar we kunnen haar frustratie begrijpen. Wat zou jij tegen deze jonge vrouw willen zeggen?

Advertisement