30-jarige toont generatieverschillen bij het in slaap brengen van een baby

Janine image
door Janine

17 Februari 2024

30-jarige toont generatieverschillen bij het in slaap brengen van een baby
Advertisement

Sommige leringen lijken tijdloos: we hebben het over die “parels van wijsheid” die generaties lang van ouders aan hun kinderen worden doorgegeven, zoals wanneer we als kind te horen krijgen dat we altijd heel voorzichtig moeten zijn als we de straat oversteken.

Dit om te zeggen dat sommige regels van het leven altijd bedoeld zijn om hetzelfde te blijven ondanks het verstrijken van de tijd. Toch hebben gevoelige onderwerpen zoals de zorg voor een pasgeboren baby aanzienlijke veranderingen ondergaan: in de tijdsspanne van slechts één generatie is dit drastisch veranderd.

Advertisement

De verschillen in de zorg voor een pasgeborene in de afgelopen 30 jaar

De verschillen in de zorg voor een pasgeborene in de afgelopen 30 jaar

@thingsiwishihadknown_/Instagram

Een leuke video op Instagram droeg bij aan de grote veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden: moeder en dochter waren de hoofdrolspelers in een discussie waarin ze spraken over hun manieren om voor een pasgeboren kind te zorgen.

Het is zeker geen mysterie: een pasgeboren kind vraagt veel aandacht, waarschijnlijk meer dan elk ander wezen. De reden ligt voor de hand: een pasgeboren kind is in hoge mate afhankelijk van de moeder en daarom zal ze er 360° voor moeten zorgen.

Maar wat is er bijvoorbeeld veranderd in de manier van opvoeden tussen deze twee moeders? De 30-jarige Monsen besprak met haar 63-jarige moeder LeighAnn uitvoerig enkele gewoonten bij de verzorging van een baby en LeighAnn begon met het vertellen van enkele aanbevelingen die ze vroeger opvolgde: "Wat slapen betreft, legde ik alle vijf mijn kinderen altijd op hun buik te slapen omdat de artsen dat zo aanraadden".

Bij deze uitspraak zien we in de video de ogen van Monsen groot worden, getroffen door wat de moeder zojuist heeft gezegd: als ze het woord neemt, zegt ze dat het nu sterk wordt aanbevolen om een ​​baby op zijn rug te laten slapen! De gezondheidsrichtlijnen voor baby's zijn dus diametraal veranderd. Laten we eens kijken wat er nog meer niet hetzelfde is als voorheen.

Advertisement

Waarom zijn de medische aanbevelingen zo veranderd?

"Vroeger sliepen baby's slechts twee maanden in dezelfde kamer als hun ouders - in wiegjes - terwijl nu wordt aanbevolen om baby's van zes maanden tot één jaar bij hen te laten slapen”, onthulde Monsen.

Daarnaast waren speelgoed, zachte beschermhoezen over de structuur en andere voorwerpen vroeger aanwezig in de wieg van de baby, maar nu moet je de slaapomgeving van de baby zo “vrij” mogelijk houden om allerlei prikkels te vermijden en de slaap van de baby te vergemakkelijken. De manier om 's nachts toezicht te houden op kinderen is ook heel anders.

Waar moeders vroeger af en toe even om een hoekje keken om hun kroost te controleren, worden er nu monitoren geïnstalleerd om de kinderen altijd in de gaten te houden. Je vraagt je dus af hoe het mogelijk is dat de aanbevelingen in een paar decennia praktisch tegenovergesteld zijn geworden.

Maar als je erover nadenkt, zie je dat de komst van het internet en de beschikbaarheid van meer informatie alles anders heeft gemaakt: talloze studies, onderzoeken en de mogelijkheid om op de hoogte te blijven en jezelf te informeren zijn steeds meer binnen handbereik gekomen. Dit is zeker een goede zaak, maar buiten de begrippen en aanbevelingen die moeten worden opgevolgd, blijft het instinct van een ouder uniek en onnavolgbaar, precies zoals Monsen zegt. Wat vind jij?

Advertisement