De bruid weet niet hoe ze zich moet gedragen tegenover haar nicht: zij wil op de bruiloft in het zwart gekleed zijn

Janine image
door Janine

23 Februari 2024

De bruid weet niet hoe ze zich moet gedragen tegenover haar nicht: zij wil op de bruiloft in het zwart gekleed zijn
Advertisement

Tijdens de trouwdag kan er van alles gebeuren: van kleine onverwachte gebeurtenissen zoals een jurk die op het laatste moment vuil wordt of een ring die niet gevonden kan worden, tot sensationele wendingen van ontdekte liefdes, onverwachte bezoeken van dierbaren uit de andere kant van de wereld enzovoort.

Ieder feest, met de daarbij behorende vieringen, is een verhaal op zich. Sommige regels van "gebruik", de zogenaamde "dresscode", zijn echter over het algemeen passend: de meeste landen hebben bepaalde tradities, de meest voorkomende is bijvoorbeeld die hoe je je moet kleden. Of hoe het niet moet: een naast familielid van de bruid kondigde namelijk aan dat ze helemaal in het zwart zou verschijnen op de bruiloft van de toekomstige bruid.​

Advertisement

Het dilemma van de bruid

Het dilemma van de bruid

teksomolika/Freepik - Not the actual photo

De toekomstige bruid vertelde over haar dilemma door het met internetgebruikers te delen: "Een nichtje van mij nam contact met me op om te vragen of ze een zwarte jurk mocht dragen op mijn bruiloft", onthulde de vrouw. Vervolgens voegde ze eraan toe dat ze dat geen goed idee vond, maar dat ze niet wist hoe ze dat op een aardige manier tegen het meisje moest zeggen.

"Is zwart geen ongeschikte kleur voor een bruiloft? Ik bedoel, het wordt vaak meer geassocieerd met een begrafenis dan met een bruiloft, of heb ik het mis? Hoe kan ik haar op een vriendelijke manier vertellen dat ze dat beter niet kan doen?”, voegde de bruid eraan toe, zenuwachtig bij de gedachte alleen al.

Het door de vrouw geschreven bericht zorgde echter voor een echte verdeeldheid onder de gebruikers: velen zagen niets verkeerds of misplaatst in het dragen van een zwarte jurk, terwijl vele anderen het met de bruid eens waren over de ongepastheid ervan. Laten we eens wat meningen bekijken.

Advertisement

De mening van gebruikers over het dragen van een zwarte jurk op een bruiloft

De mening van gebruikers over het dragen van een zwarte jurk op een bruiloft

Prostooleh/Freepik - Not the actual photo

"Wat is er mis met de kleur zwart voor een bruiloft? Het is wit, dat mag niet gedragen worden omdat de bruid degene moet zijn die opvalt”, merkte een gebruiker op. "Op de laatste bruiloft waar ik naartoe ging, waren velen in het zwart gekleed omdat het een nogal formele gebeurtenis was”, beweerde een andere persoon.

"Iedereen weet dat het getuigt van slechte smaak om zwart te dragen op een bruiloft: het is een elegante kleur, maar als het gedragen wordt in een vrolijke context zoals die van een bruiloft, wordt het bijna gezien als een teken van stilzwijgende onenigheid over de verbintenis van het paar", onthulde een ander. "Ik denk dat het ongeluk brengt voor pasgetrouwden", voegde een ander eraan toe.

Maar afgezien van het bijgeloof: is een “geheel zwarte” jurk echt ongepast? In werkelijkheid niet, maar dit hangt vooral af van het land waar de ceremonie plaatsvindt: sommige hebben regels die voortkomen uit zeer beperkende overtuigingen en tradities. De meesten beschouwen een zwarte jurk echter niet als een kwestie van slechte smaak, integendeel: het symboliseert elegantie.

De context van de bruiloft is een andere factor die zorgvuldig moet worden geëvalueerd: hoe formeler en galanter de gebeurtenis is, des te meer zal zwart overkomen als een passende, sobere en welkome keuze. Wat denk jij ervan?

Advertisement