Schoonmaakster eet tijdens een vergadering een overgebleven broodje: ze wordt ontslagen

Janine image
door Janine

29 Februari 2024

Schoonmaakster eet tijdens een vergadering een overgebleven broodje: ze wordt ontslagen
Advertisement

We zijn ons er terdege van bewust dat het in alle situaties, ook op het werk, noodzakelijk is om correct gedrag te vertonen met inachtneming van precieze regels. Je moet beleefd zijn, de ruimte van anderen niet binnendringen en niet onbeleefd zijn om geen gênante situaties te creëren of fouten te maken die je reputatie op het werk in gevaar kunnen brengen. Maar wat zijn de criteria om te bepalen wanneer een grens is overschreden?

In het verhaal dat we je nu gaan vertellen, werd een werkneemster bijvoorbeeld ontslagen vanwege een broodje tonijn. Laten we het eens wat beter bekijken.

Wat was de reden voor het ontslag?

Wat was de reden voor het ontslag?

Needpix

Het verhaal speelde zich af in Engeland, waar een 39-jarige vrouw, Gabriela, werkzaam bij een schoonmaakbedrijf, werd ontslagen wegens gedrag dat haar werkgever volkomen onjuist achtte.

De medewerkster werkte al zo'n twee jaar voor een advocatenkantoor en ze was daar aan het schoonmaken toen ze iets deed wat haar baas als een ernstige fout beschouwde. Toen dit plaatsvond, was er net een belangrijke bijeenkomst op het advocatenkantoor achter de rug. Bij soortgelijke gelegenheden is het normaal dat er een versnapering wordt gegeten en dat er iets overblijft. Direct na de bijeenkomst stuurde het schoonmaakbedrijf de medewerkster naar het kantoor, die, terwijl ze bezig was met haar klusjes, op het ongelukkige idee kwam een ​​overgebleven broodje tonijn te nuttigen, waardoor haar baas in woede uitbarstte.

Advertisement

Wanneer het nuttigen van een broodje ernstige gevolgen heeft

Wanneer het nuttigen van een broodje ernstige gevolgen heeft

Aqua Mechanical/Flickr

Het is bekend dat er bij het organiseren van evenementen op het werk soms iets overblijft. We hebben het vaak over voedselverspilling, het vermijden en bestrijden ervan: het is een juiste en normale zaak om te doen. Maar zijn er ook grenzen aan dit gevoelige en belangrijke onderwerp? Blijkbaar wel. We hebben namelijk gezien dat het hele verhaal waar we het over hebben is ontstaan door een broodje dat de schoonmaakster zonder “toestemming” heeft opgegeten, voedsel dat hoogstwaarschijnlijk zou worden weggegooid. 

Dit maakte het schoonmaakbedrijf woedend omdat het werd beschouwd als een soort diefstal. Maar is dit echt zo? Volgens de baas van de vrouw waren er geen excuses. Het broodje tonijn was niet voor haar en ze had het niet mogen opeten. Ze waren onvermurwbaar en niets zou hem van gedachten doen veranderen, zelfs de managers van het advocatenkantoor niet, die uitdrukkelijk verklaarden dat het voor hen geen probleem was en dat het niet nodig zou zijn om de werkneemster om zoiets onbenulligs te ontslaan.

Maar wat was de uiteindelijke beslissing?

Juist of verkeerd?

Het schoonmaakbedrijf wilde er niets van horen: er zat niets anders op dan de werkneemster te ontslaan en daarmee de verkeerde houding te bekrachtigen. Een besluit dat bepaald niet in goede aarde viel en waartegen meerdere protesten volgden. Kennelijk komt het voor dat werknemers van schoonmaakbedrijven regelmatig zien dat hun contract binnen korte tijd, zonder al te juiste redenen, wordt beëindigd. Nogmaals, het eten van een broodje lijkt misschien geen handeling die ernstig genoeg is om werkonderbreking te veroorzaken, maar dat was niet het geval. De vrouw had daar geen toestemming voor en had daar geen geldige reden voor, dus werd de beslissing genomen en wilden ze niet om hun schreden terugkeren, maar is dit normaal?

Mensen waren verdeeld, gezien de vele protesten tegen het besluit. Wat vind jij: was het een overdreven beslissing of hadden ze gelijk?

Advertisement