Vader vraagt DNA-test aan na geboorte dochter vanwege bepaalde eigenschappen

Janine image
door Janine

20 Mei 2024

Advertisement

Genetica betreft de studie van hoe erfelijke eigenschappen door verschillende generaties worden overgedragen en vaak kan de manier waarop dit werkt echt verrassend zijn.

Het is namelijk niet ongewoon dat kinderen worden geboren met eigenschappen die sterk verschillen van die van hun biologische ouders, zoals het geval is bij de moeder en vader in dit verhaal.

Advertisement

Wat gebeurde er precies?

Pickpik

Via een bericht op Reddit deelde een jong stel hun bijzondere verhaal. Ze kregen namelijk te maken met een zeer gespannen situatie toen hun dochtertje werd geboren met nogal onverwachte fysieke kenmerken: blond haar en blauwe ogen, terwijl beide ouders bruin haar en bruine ogen hadden.

De vader, die twijfelde aan zijn vaderschap, drong aan op een DNA-test en sprak zelfs over een scheiding als zijn vrouw daar niet mee instemde. Na drie weken wachten bevestigden de resultaten het vaderschap van de man, waardoor hij in verlegenheid werd gebracht en veel vragen kreeg.

De vrouw, die altijd ontkend had ontrouw te zijn geweest en de genetische mogelijkheid van een dergelijke gebeurtenis benadrukte, lachte om het incident, waardoor er een verdeeldheid ontstond tussen degenen die haar reactie steunden en degenen die haar man bekritiseerden voor zijn gebrek aan steun en vertrouwen in de vrouw.

Advertisement

Wat erft iemand qua genen van zijn ouders?

Freepik

Elke persoon krijgt de helft van zijn of haar genetisch materiaal (DNA) van de moeder en de andere helft van de vader. Dit DNA is georganiseerd in delen die genen worden genoemd en die zich bevinden in speciale structuren die chromosomen worden genoemd. In elke cel van het menselijk lichaam bevinden zich 23 paar chromosomen. Daarvan zijn 22 paar hetzelfde bij mannen en vrouwen en bepalen niet het geslacht van een persoon, terwijl het laatste paar bepaalt of iemand een jongen of een meisje wordt.

Het concept van erfelijkheid, oftewel hoe eigenschappen van ouders op kinderen worden overgedragen, werd in 1865 geïntroduceerd door de wetenschapper Gregor Mendel, na het bestuderen van planten. Deze manieren om de verschillende chromosomen te erven zijn van belang voor tests waarmee we kunnen vaststellen of twee of meer mensen verwant zijn, zelfs als de biologische ouders niet beschikbaar zijn om deze controle uit te voeren.

Het verhaal waar het jonge stel bij betrokken was, herinnert ons daarom aan het belang en de complexiteit van de genetica, een wetenschap die in staat is om beslist onverwachte verrassingen te onthullen en die onze verwachtingen sterk in twijfel kan trekken.

Advertisement