Man krijgt boete omdat hij hond alleen op straat laat: “je moet voor je dieren zorgen”

Janine image
door Janine

13 Juni 2024

Advertisement

Het hebben van een huisdier, wat het ook is, betekent dat je er altijd en overal voor moet zorgen. We weten dat katten bijvoorbeeld heel zelfstandig zijn en makkelijker alleen te laten zijn, maar een hond niet - om de twee meest voorkomende huisdieren te noemen. Honden hebben veel aandacht nodig en kunnen niet alleen gelaten worden, ook niet tijdens wandelingen of wanneer ze hun behoeften doen. 

In het verhaal in kwestie gebeurde het echter dat de eigenaar van een hond, zich niets aantrekkend van zijn verplichtingen, zijn viervoeter alleen door de straten van zijn stad liet dwalen. Deze nalatigheid kostte hem echter een hoop ellende.

Advertisement

Een hond alleen achtergelaten

Een hond willen en er een nemen heeft veel positieve aspecten en het plezier is enorm, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee die zonder aarzelen moeten worden vervuld. Met hem naar de dierenarts gaan, hem eten geven, het leven comfortabel voor hem maken en nog veel meer taken zijn aan de orde van de dag, net als hem uitlaten, niet alleen om hem in de buitenlucht te laten wandelen - vooral als je geen tuin of groot terras hebt - maar ook om hem zijn behoefte te laten doen. 

Alle hondenbezitters weten ook dat het fatsoenlijk is om de uitwerpselen niet te laten liggen, maar om ze op te rapen en de zakjes in de daarvoor bestemde vuilnisbakken te gooien. Dit is niet alleen een verplichting, maar ook een gebaar van beleefdheid en respect naar anderen toe. In dit specifieke geval lette een man niet op zijn hond, liet hem alleen over straat zwerven en ook afval achterlaten zonder dat iemand het opruimde.

Het tafereel van de eenzame hond - dat zich over meerdere dagen afspeelde - werd door een buurman van de eigenaar vastgelegd in een paar opnames en overhandigd aan de autoriteiten. De getuige, die de hond herkende en de naam van zijn baasje kende, meldde de zaak en de bevoegden schreven een boete uit van £100, die nooit werd betaald.

Advertisement

De eigenaar deed alsof er niets aan de hand was

Serkan Gönültaş/Pexels

Hij controleerde niet alleen zijn viervoeter niet, maar betaalde ook de boete niet, en liet de hond alleen rondlopen om zijn behoefte te doen en bekommerde zich niet om anderen. Nieuwe foto's en nieuwe meldingen leidden tot een nieuwe interventie van de autoriteiten, een tweede boete - ook deze niet betaald - en een dagvaarding voor de rechtbank. 

De rechter oordeelde, na analyse van de zaak, dat de man - die afwezig was in de rechtszaal - twee boetes moest betalen, veel hoger dan de vorige, en een compensatie voor het ongemak dat andere burgers werd veroorzaakt. Vuil achterlaten is geen mooi gebaar, dat is een ding wat zeker is, maar de man had zich hiertoe niet beperkt en had ook de signalen die hij via de eerste boete kreeg, genegeerd. Doen alsof je geen ongelijk hebt en op dezelfde voet doorgaan is zeker geen winnende keuze.

Wat zijn de verantwoordelijkheden wanneer je een hond hebt?

Jakub Pabis/Pexels

Wanneer je een huisdier hebt, een hond in het bijzonder, die sterk afhankelijk is van zijn baasje, zijn er nogal wat verplichtingen. Je trouwe viervoeter heeft aandacht, eten, verzorging en veel gezelschap nodig. Hem alleen in huis laten, misschien urenlang blaffend, is geen teken van genegenheid naar hem toe, net zo min als hem zonder begeleiding en zelfs zonder riem laten rondlopen. 

Eigenaar van een hond worden is leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Je moet goed nadenken voordat je er een neemt en alle aspecten die ermee te maken hebben evalueren. Niet in de laatste plaats omdat je, naast de hond, ook respect moet hebben voor de mensen om je heen die misschien geen viervoeter hebben. 

Wat vind jij?

Advertisement