In 1965 wordt dit meer in enkele seconden gecreëerd. De beelden van die momenten zijn bizar - BekijkDezeVideo.nl
x
In 1965 wordt dit meer in enkele seconden…
De tranen van vreugde van een kind dat voor de eerste keer kleur ziet! Deze krokante kip is onweerstaanbaar lekker dankzij een geheim ingrediënt!

In 1965 wordt dit meer in enkele seconden gecreëerd. De beelden van die momenten zijn bizar

11 Juni 2017 • Door Romy Mortier
36.310
Advertisement

De jaren 60 worden gekenmerkt door grote politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie: beiden probeerden de macht over elkaar  te verkrijgen door elkaar met bedreigingen, territoriale invasies en ontwikkeling van nieuwe wapens uit te dagen. Op dit moment worden we in feite aan het nucleaire arsenale assemblage van de twee regeringen herinnert. Talloze atoombommen werden ontploft op de meest geïsoleerde plaatsen, maar niet geïsoleerd genoeg om de resulterende straling onschadelijk te maken. 

Dit meer ontstaat dan ook als gevolg van een van deze tests: Het Chagan Lake, het bestaat nog steeds en ligt vol met hoogradioactief water.

 

Tot 1989 werden meer dan 150 nucleaire explosies uitgevoerd om nieuwe mijnen met aardgas erin te vinden, met als doel de winning van olie en onderzoek te verbeteren en de verspreiding van radioactiviteit.

Sommige tests werden ook uitgevoerd om nieuwe dammen en kanalen te bouwen. Dit is precies de manier hoe Lake Chagan is ontstaan. De explosie vond plaats op 15 januari 1965.

 

Het product van de explosie was een diepe krater van 100 meter diepte en 400 diameter.

Op de bodem van de krater wordt glasachtig materiaal gevonden, het resultaat van de snelle verandering van de stenen ten gevolge van deze zeer grote explosie. Vervolgens werd een kanaal gebouwd in de diepte van de gevormde holte, dat werd gevoed door de buurt Irtysj.

 

Advertisement

Vandaag de dag is de krater een werkelijk kunstmatig meer te noemen: ​​binnenin het meer vinden we meer dan 100.000 kubieke meter radioactief water.

Het niveau van de radioactiviteit in het water ligt boven 100 keer de geaccepteerde standaard voor drinkwater. Al decennia lang verborg de Sovjet-Unie de verwoestende gevolgen van de nucleaire explosies voor haar bevolking. In die tijd werd zelfs ook een documentaire gemaakt( gepromoot door de overheid) welke vee toonde die water dronken uit het meer, om te bevestigen dat het water gezond en schoon was. 

Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de radioactiviteit welke gegenereerd werd uit Lake Chagan verspreid is door de atmosfeer, en zelfs Japan bereikte. 

Er zijn ook soortgelijke voorbeelden op het Amerikaanse front: zelfs in Nevada werd er een krater gevormd als gevolg van een nucleaire explosie, maar in tegenstelling tot het meer van Kazachstan, werd deze niet gevuld met water. 

Hier is de kort gefilmde documentaire welke werd opgenomen na de test en heeft geleid tot de vorming van dit atomische meer: om goedkeuring van de bevolking te genereren, werden zelfs ook foto's getoond van de mannen, die  met masker en snorkel op, gelukkig rondzwommen in sterk vervuilde wateren.

 

Tags: NatuurMilieu

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt