Insectenbeten herkennen: hoe kun je ze onderscheiden en hoe behandel je ze - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Insectenbeten herkennen: hoe kun je…
Het lijkt op een lichaam zonder hoofd maar ze is er wel. Zie je haar? Keratosis Pilaris: de aandoening met onbekende oorzaken die ons kan helpen glutenintolerantie te identificeren

Insectenbeten herkennen: hoe kun je ze onderscheiden en hoe behandel je ze

Door Janine
81.088
Advertisement

In de zomer voelen we ons vrijer, dragen we kortere kleding, lopen op blote voeten en denken er niet aan ons te beschermen. Dit is één van de redenen om een insektenbeet op te lopen en een nare herinnering over te houden, waar we soms best veel last van kunnen hebben. Er zijn veel kleine beestjes klaar om ons te steken, om zich te verdedigen of om te overleven: het is fout om het belang van de beet te onderschatten, wat soms kan leiden tot ernstige complicaties. Daarom is het goed de verschillende beten te herkennen zodat we weten wat we moeten doen: dit is een handige handleiding om in gedachten te houden.

Hoe maken we onderscheid tussen verschillende beten en hoe gaan we ermee om.

1 Muggenbeet: de prik van een mug is te zien als een rood, onderhuids bultje wat plaatselijk voor jeuk zorgt. Gewoonlijk is het niet nodig om hier iets aan te doen behalve het bultje te masseren met een verzachtende creme, maar als je er andere ongemakken bij krijgt zoals koorts, gewrichtspijn en opgezwollen klieren, is het verstandig een arts te bellen omdat het beestje een infectie kan hebben gehad.

2. Vlooienbeet: normaal gesproken krijg je na een vlooienbeet last van huiduitslag, zwelling en jeuk. Het is beter om de bultjes niet aan te raken, omdat ze dan verder kunnen zwellen en vochtblaasjes kunnen veroorzaken.

Bij huiduitslag of veel jeuk kun je een antihistamine nemen.

3. Bijensteek: wanneer we gestoken worden door een bij voelen we meteen pijn en na een tijdje ook jeuk. We weten direkt dat we door dit insect zijn gestoken omdat de angel onder de huid blijft zitten, of zelfs het insect zelf. Belangrijk is, om de angel eruit te halen met een pincet om er zeker van te zijn geen infectie op te lopen. De beet hoeft niet behandeld te worden als we geen pijn hebben, maar in geval van misselijkheid, overgeven, koorts, en moeilijkheden met ademhalen is het noodzakelijk een arts te waarschuwen of naar de eerste hulp te gaan, afhankelijk van de ernst.

4. Tekenbeet: de tekenbeet is gevaarlijker dan die van andere insecten omdat je er geen last van hebt, zelfs niet uren later. Zodra we weten door een teek gebeten te zijn, moeten we het beest er met zijn kop uithalen. Gebruik een pincet, maar als we niet praktisch zijn ga dan naar een apotheek of arts. Na een tekenbeet kunnen rode cirkels op de huid verschijnen, die indicatief kunnen zijn voor de ziekte van Lyme: zonder ons al te ongerust te maken is het noodzakelijk een arts te waarschuwen die een antibioticakuur zal voorschrijven.

5. Mierenbeet: enkele mieren vallen de mens aan door gif te injecteren: de beet ziet eruit als een vrijwel pijnloos vochtblaasje. Als de pijn verergert kun je een cortisone creme gebruiken.

6.  Bedwantsenbeet: deze insecten veroorzaken geen enkele ziekte, maar kunnen een allergische reactie veroorzaken. Een bedwantsenbeet is te herkennen aan het feit dat we er 's morgens last van hebben en alleen op de rug en de buik. Behandeling is niet nodig, maar als de jeuk ondraaglijk is of als je kleine wondjes hebt moet je de arts waarschuwen.

Insectenbeten herkennen is zeer belangrijk, om erachter te komen of we ons zorgen moeten maken of niet!

 

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt