Expert geeft antwoord op de vraag hoeveel stappen je moet zetten per dag om fit te blijven

door Skip

09 September 2023

Expert geeft antwoord op de vraag hoeveel stappen je moet zetten per dag om fit te blijven
Advertisement

We weten dat als we gezond willen leven het heel belangrijk is dat we elke dag of om de dag een beetje moeten sporten. Wie graag in vorm wil blijven en gezond wil zijn moet niet alleen gezond eten, niet te veel eten, strak eetschema volgen maar ook bewegen.

Een leven leiden waarin je te veel zit wordt sterk afgeraden. Dit niet alleen om fysiek scherp te blijven, maar ook om je brein wakker en alert te houden. Je hele lijf in beweging brengen heeft zeer waarschijnlijk zeer goede effecten op het denkvermogen. Maar de vraag is, zeker voor de wandelaars onder ons, hoeveel stappen moeten er elke dag gezet worden om fit te blijven?

Hoeveel stappen moet je per dag zetten om fit te blijven?

Hoeveel stappen moet je per dag zetten om fit te blijven?

Wallpaperflare

Wil je een ijzersterk lichaam hebben en ook kerngezond zijn dan is wekelijks trainen belangrijk om in vorm te blijven. Afhankelijk van welke sport je leuk vindt kan je er voor eentje gaan en die regelmatig beoefenen. Maar soms is dat niet genoeg en moet je een stukje gaan rennen of wandelen om goed in vorm te blijven. En dan komt gelijk de vraag opborrelen: hoeveel stappen moet je met regelmaat zetten? Na veel twijfels en onduidelijkheid hebben we nu het antwoord van een deskundige.

Ingo Froböse is professor sportrevalidatie en ziektepreventie aan de Universiteit van Keulen en hij heeft het erover hoe belangrijk het is om je elke dag te bewegen. Docent Froböse is actief op vele onderzoeksterreinen en wil graag onder de aandacht brengen hoeveel stappen mensen per dag zouden moeten zetten. Wat is zijn advies wat dit betreft?

Advertisement

Het belang van bewegen in het leven

Het belang van bewegen in het leven

Wallpaperflare

Froböse heeft aangegeven dat er niet een exact aantal stappen zijn die je elke dag moet zetten en dat het aantal afhankelijk is van ieder mens. Voor wie zeer goed in vorm is en het zelfs heerlijk vindt om (bijna) elke dag hard te lopen, heeft stappen tellen bijna geen zin. Als het lichaam eraan gewend is om zich langdurig in te spannen dan zou een vlotte wandeling absoluut niet effectief zijn wanneer je vetten en calorieën wil verbranden. Dit soort activiteiten zijn vooral aan te bevelen voor mensen die in het leven heel veel zitten, misschien vanwege werk, en dus niet regelmatig bewegen. Onder zulk soort omstandigheden heeft een snelle wandeling van minstens 6 of 7.000 stappen dan wel zin.

Maar wat het aantal stappen is, is hoe dan ook niet zo vanzelfsprekend. Je hoort vaak het aantal rondzingen van 10.000 stappen, maar is dit helemaal niet een concreet getal en ook niet voor iedereen te doen. Wil je weten hoeveel je elke dag moet bewegen, daar is dan volgens Froböse een geheimpje voor om daar achter te komen. Eens kijken wat hij in petto heeft.

Hoeveel je moet trainen en hoe je moet berekenen hoeveel stappen je moet zetten om fit te blijven...

Hoeveel je moet trainen en hoe je moet berekenen hoeveel stappen je moet zetten om fit te blijven...

Wallpaperflare

Je gezondheid goed onder controle hebben en houden betekent dat je zicht moet hebben op wat je elke dag doet. Gewoontes vormen de spil van het leven, maar soms kan het met die gewoontes ook een verkeerde kant opgaan. Om te voorkomen dat dit gebeurt moeten we de gewoontes omvormen en ze zo aanpassen dat ze in ons voordeel gaan werken. Een voorbeeld: weet jij hoeveel stappen jij elke dag in huis zet of anders gezegd, hoeveel stappen jij zet wanneer je met de dagelijkse dingen bezig bent? Misschien let je hier niet eens op, maar toch is het belangrijk om dit te weten. Talloze applicaties die op je smartphone staan kunnen je hier bij helpen.

Als je eenmaal hebt uitgezocht hoeveel stappen dat dan zijn, dan is het rekensommetje gauw gemaakt. Volgens Froböse moet het aantal stappen dat je dagelijks zet overeenkomen met het dubbele van het aantal stappen die je zet wanneer je met routinewerkzaamheden bezig bent. Het belangrijkste is in ieder geval dat je, op basis van de behoefte die er is, niet vergeet om hiermee aan de slag gaan en het te doen. Dit is overigens exclusief de andere sporten die je beoefent om in vorm te blijven.

Veel zitten helpt echt niet en dit beïnvloedt op vele manieren de gezondheid. En een paar extra stappen zetten per dag is verder ook niet zo moeilijk. Wanneer je de bus neemt op weg van je werk naar huis, stap je uit bij een halte verder, neem de trap in plaats van de lift, maak meermaals per dag een wandeling met je hond. Er zijn genoeg opties, je moet het gewoon een beetje willen.

Ben jij iemand die regelmatig aan sport doet of ben je lui? En hoeveel stappen zet jij per dag?

Advertisement