Weet je de betekenis van het nummer onderop de plastic flessen? Als je het weet, weet je ook welke je moet vermijden - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Weet je de betekenis van het nummer…
Op 90-jarige leeftijd doet ze nog 4 operaties per dag: ze is de oudste chirurg ter wereld 20 bijzondere maar geniale uitvindingen om ons elke dag te helpen

Weet je de betekenis van het nummer onderop de plastic flessen? Als je het weet, weet je ook welke je moet vermijden

Door Janine
4.138
Advertisement

Plastic flessen die dagenlang herbruikt worden, doppen die met vuile handen op de fles gedraaid worden en onbetrouwbare materialen.

Ja, want behalve de dingen die we al weten, is er de kwestie: hoe is deze fles gemaakt?

Om erachter te komen of het om een merk gaat die we beter kunnen vermijden moeten we het symbool bekijken onderop de fles. Zo interpreteer je het.

Sommige soorten plastic geven na verloop van tijd giftige stoffen af.

foto: pixabay.com

Om te weten van welke soort plastic de fles gemaakt is waaruit je drinkt, en er zeker van te zijn dat het niet slecht voor je gezondheid is, moet je op het nummer letten dat normaal gesproken op de bodem wordt gedrukt.

Sommige soorten plastic zijn geschikt voor vast en vloeibaar voedsel, andere niet: dit zijn ze.

Flessen met nummer 1 zijn gemaakt van PET, polyethyleentereftalaat: ze zijn geschikt voor eenmalig gebruik en als ze worden blootgesteld aan warmtebronnen (ook in zonlicht) kunnen giftige stoffen vrijkomen.

Ook flessen met de nummers 3 en 7 zouden vermeden moeten worden: de eerste omdat ze gemaakt zijn van PVC (polyvinylchloride), verantwoordelijk voor het vrijlaten van gevaarlijke chemische stoffen, en de tweede omdat het gemaakt is van het samenvoegen van meerdere soorten plastic en daarom onveilig.

Nummer 6 staat voor polystyreen, dat normaal gesproken niet gebruikt wordt voor flessen. Ter verduidelijking, polystyreen is het materiaal dat de witte beschermende panelen vormt in dozen met huishoudelijke apparaten. Indien blootgesteld aan warmtebronnen geeft het kankerverwekkende stoffen af.

De meest veilige flessen zijn die gemaakt zijn van polyethyleen, in hoge dichtheid (2, een hardere fles) en lage dichtheid (4, voelt zachter aan), en die van polypropyleen (5): de enige flessen die geschikt zijn voor hergebruik, uiteraard als je ze elke keer grondig wast.

Advertisement

Waterflessen, bij onjuist gebruik, zijn de perfecte plaats voor bacteriële proliferatie.

Een studie heeft aangetoond dat aanwezige ziektekiemen op verkeerd gebruikte flessen water meer zijn dan die op de bak met hondenvoer. Besmetting treedt vooral op wanneer we de dop met vuile handen losdraaien, wanneer we er meer mensen uit laten drinken, wanneer we de fles niet omspoelen en wanneer we het water te lang laten staan.

Foto: Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc./Wikimedia

Let ook goed op uit welke soort fles je drinkt: bidons zijn het meest besmet met bacteriën.

Dit komt omdat ze vaak worden gebruikt bij gelegenheden waar de hygiëne minder aanwezig is, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar vooral vanwege de vorm die ze hebben: de dop is uitgerust met vele gaatjes die moeilijk bereikbaar zijn waar het water wordt geleid en gestagneerd wat de ontwikkeling van ziektekiemen en bacteriën bevordert. Je kunt ze beter vermijden!

Foto: Mikael HäggströmCrisco 1492

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt