Tijdens hun leven van elkaar gescheiden, verenigd in eeuwige rust: de ontroerende legende van de geliefden van Teruel - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Tijdens hun leven van elkaar gescheiden,…
Enkele zeldzame foto's gemaakt op 11 september waardoor we die momenten vanuit een ander gezichtspunt opnieuw beleven 15 rampen in de keuken die je niet kunt begrijpen

Tijdens hun leven van elkaar gescheiden, verenigd in eeuwige rust: de ontroerende legende van de geliefden van Teruel

Door Janine
9.451
Advertisement

Teruel is een centraal-oostelijke stad van Spanje bekend vanwege de liefdesgeschiedenis in steen vereeuwigd en in heel Europa bekend. De legende vertelt dat in het begin van de 13e eeuw het lot van Isabel de Segura die van Juan Diego de Marcilla ontmoette. Zij was de enige dochter van een adellijke familie, hij was een gewone maar respectabele burger: wanneer hun blikken elkaar op die markt kruisten, sloeg de vonk over maar, zoals de traditie wilde, hun vereniging leek onmogelijk voor haar familie. Dat wat er later zou gebeuren, is een verhaal waar nog steeds over wordt gesproken dankzij een mausoleum gewijd aan de twee jonge mensen.

De legende van Isabel en Juan, de geliefden van Teruel

Juan Giego verklaarde meteen zijn liefde aan Isabel, maar wetende dat haar familie hem niet gemakkelijk zou accepteren, stelde hij zijn geliefde voor om vijf jaar te wachten, waarin hij hard zou hebben gewerkt en genoeg geld zou hebben verdiend om hem in staat te stellen haar hand te vragen.

Isabel beloofde hem dat ze zou wachten maar na vijf jaar zonder nieuws van hem te hebben gehad, was ze er niet meer zo zeker van of hij terug zou keren.

Een tragisch epiloog

De jonge Juan Diego hield zijn belofte maar toen hij terugkeerde naar Teruel, kwam hij erachter dat Isabel met een andere man in het huwelijk was getreden. De pijn van deze ontdekking was enorm, maar Juan vroeg om door haar te worden ontvangen en toen hij in haar ogen keek smeekte hij haar om hem met een kus te eren omdat hij het gevoel had dat hij zou sterven. Isabel weigerde twee keer: als de goddelijke wil hun verbintenis niet had gezegend, kon ze hem zelfs geen kus geven. Na deze woorden, viel de man op de grond en hij stond nooit meer op.

Gebroken van verdriet en schuldgevoelens, ging Isabel op de dag van de begrafenis naar de Kerk en dar besloot ze hem de zo gewilde kus te geven: toen hun lippen elkaar raakten, viel het meisje dood neer bovenop hem. Haar echtgenoot, wie zich bewust was van het incident, liet hun lichamen samen begraven. En zo gebeurde het dat...

Advertisement

De ontdekking van ondergrondse mummies en de constructie van het mausoleum.

foto: Jorge Gay

In het jaar 1555, werden onder de kapel van Cosma en Damiano van Teruel de overblijfselen van twee mummies gevonden en daar vlakbij het verhaal van hun geschiedenis. Precies vierhonderd jaar later begon de beeldhouwer Juan de Ávalos te werken aan de beelden die nog steeds de gevonden lichamen bewaken, in een smartelijke pose met hun handen ineen.

De Sint Pieterskerk waar het huidige mausoleum staat, is ook de thuisbasis van een muurschildering gemaakt door kunstenaar Jorge Gay in 2004 met de titel 'El amor nuevo' (foto).

Tags: SpanjeVerhalenLiefde
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt