De 10 meest gemaakte fouten tijdens het koken van pasta

Janine image
door Janine

09 December 2017

De 10 meest gemaakte fouten tijdens het koken van pasta
Advertisement

"Pasta" betekent "Italië": hier is sinds de Middeleeuwen deze bereiding op basis van griesmeel of bloem steeds meer gedefinieerd, zowel in de formaten als in de kookmethodes. Het is niet zo moeilijk om klaar te maken, als je maar de juiste stappen en regels volgt!

Om niet te falen in deze taak is het nuttig te weten wat de meest voorkomende fouten zijn bij het bereiden van pasta, zowel in Italië als in andere landen.

Advertisement

De 10 meest voorkomende fouten bij het koken van pasta

De 10 meest voorkomende fouten bij het koken van pasta

Storyblocks

 

Geen aandacht aan de kwaliteit schenken. We geven toe dat het budget voor de aankoop van levensmiddelen niet voor iedereen hetzelfde is, maar wanneer sommige merken duurder zijn dan andere is er een reden voor; uit brons getrokken pasta is van betere kwaliteit dan die uit teflon, zowel omdat het droogproces langer duurt als dat het porositeit aan het product geeft en daarom beter met de saus vermengt.

Niet nadenken over het formaat. Als je al weet welke saus je wilt gebruiken, moet je je ook afvragen: welke soort pasta past hier het beste bij? Normaal gesproken past lange pasta goed bij "vloeibare" sauzen, de korte pasta gaat goed samen met ragù en gesneden stukjes groente.

Niet de juiste hoeveelheid water gebruiken. Je hoeft alleen een snelle berekening te maken: voor iedere 100 gram pasta heb je een liter water nodig. Te weinig water voorkomt een homogene kooktijd (de buitenkant kookt te snel en de binnenkant te langzaam) en produceert zetmeelconcentraties zodat je een bittere smaak proeft.

Advertisement
Storyblocks

Storyblocks

De pasta met koud water afgieten. Als je een koude pasta bereidt, heb je twee mogelijkheden: voeg een glas koud water toe aan de pan of giet het een paar minuten eerder af, doe er wat olie bij en meng dit zodat de pasta niet aan elkaar blijft plakken, en laat de pasta vanzelf afkoelen. Als je het afgiet met koud water, spoel je de zetmeel eraf wat helpt om het te mengen met de saus, en ook de smaak zal bederven.

Let op de kooktijd. Vertrouwen is goed, niet vertrouwen is beter, vooral wanneer je een nieuwe soort pasta uitprobeert!Het advies is om de aangegeven kooktijd niet te overschreiden en de pasta af en toe te proeven (het gebeurt soms dat de kooktijd niet helemaal klopt) en giet de pasta liever een paar minuten eerder af en kook het even mee met de saus.

Wanneer voegen we zout toe aan het water? In iedere italiaanse familie wordt hier over gediscussieerd. Wij willen je zekerheid en twee mogelijke opties geven: het zout aan het water toevoegen (vòòr het water kookt) verhoogt het kookpunt en garandeert een hogere temperatuur zodat de pasta goed kookt; aan de andere kant, door het zout toe te voegen zodra het water kookt bespaar je energie omdat het water sneller kookt, al is het een minimale besparing. Het enige wat je echt moet vermijden is het zout tegelijk met de pasta in het water gooien, omdat ze allebei de temperatuur van het water verlagen en daarom het koken vertraagd. Wat betreft de hoeveelheid, voeg je 7-10 gram zout aan elke liter water (en dus 100 gram pasta).

Storyblocks

Storyblocks

Doe de deksel nooit op de pan wanneer de pasta al in het water zit. Misschien wist je dit al maar we herhalen het nog maar eens.

Wat druppels olie toevoegen in de pan zodat de pasta niet aan elkaar gaan zitten. Dit doen veel mensen maar in werkelijkheid weten we dat deze twee op moleculair niveau niet kunnen worden gekoppeld. Wat je moet doen is regelmatig in de pan roeren en de kooktijd respecteren.

De verkeerde pan gebruiken. Een voorbeeld: om spaghetti te koken bestaan speciale pannen, oftewel een lange en smalle pan.

De pasta afgieten en het water weggooien. Het kookwater kun je niet alleen gebruiken voor de pastasaus als deze te droog is geworden, maar de minerale zouten en het zetmeel dat het bevat, kunnen op veel nuttige manieren worden gebruikt zoals het water geven aan de planten, voor je haren en bij het stoomkoken.

Als je je hier aan houdt, kan het niet meer mis gaan!

Advertisement