Model en kersverse moeder toont haar baby slapend in een traditionele Inuit wieg: is dit veilig?

Janine image
door Janine

31 Maart 2024

Model en kersverse moeder toont haar baby slapend in een traditionele Inuit wieg: is dit veilig?
Advertisement

Tradities zijn iets prachtigs, elke bevolking heeft er verschillende en het is mooi om ze van generatie op generatie door te geven. Maar is het ook juist om dat te doen, vooral als het om de kleintjes en hun groei gaat? De vraag komt voort uit de keuze die een moeder maakte over de manier waarop haar kleintje slaapt. Maar we zullen het beter uitleggen.

De keuze van een Inuit-moeder

De keuze van een Inuit-moeder

@willow.allen/Instagram

Willow Allen is een 25-jarig Canadees model uit de Inuit-cultuur die in een video op haar Instagram-account liet zien op welke traditionele manier ze haar zoontje het liefst laat slapen. De Inuit-cultuur is ontwikkeld in Noord-Amerika en is erg vrij in de organisatie van de bevolking, het beheer van sociale groepen en ook in de opvoeding van kinderen. Deze worden gecontroleerd zoals normaal is, maar zijn ook erg vrij om te experimenteren en zichzelf te reguleren. 

Traditie is voor de Inuit, net als voor veel andere culturen, van fundamenteel belang, net als verschillende gebruiken die ermee verbonden zijn. Een daarvan is de manier waarop nieuwe ouders hun kinderen laten rusten, en de specifieke hangende wieg waarin ze worden geplaatst. Het is precies dit dat het model in de korte video presenteerde en dat tot verschillende reacties leidde.

Advertisement

De traditionele Inuit-wieg

De traditionele Inuit-wieg

@willow.allen/Instagram

De wieg in kwestie, zoals het model uitlegt, bestaat uit een zachte deken die aan twee houten steunen is bevestigd. Deze vormen de basis van waaruit twee touwen lopen die van de ene kant van de kamer naar de andere kant lopen en waarin de kleine hangmat aan de muren wordt bevestigd, zodat hij kan worden opgehangen. De vrouw en haar man besloten de wieg boven hun bed te plaatsen, zodat kleine August altijd aan hun zijde kon zijn. 

Gezellig, comfortabel en warm, het bed behoort tot de oude traditie en de vrouw had als kind ook zo geslapen. De cultuur van deze Arctische bevolking heeft dus van jaar tot jaar diepgewortelde gewoonten voortgezet, wat veel mensen waardeerden. Iemand schreef echter een commentaar waarin ze zei: "Ik dacht dat veel moeders boos zouden zijn en de keuze zouden bekritiseren vanwege de veiligheid van het slapen, maar dat waren ze niet en het is prachtig".

De twijfel over haar beslissing blijft echter: is het veilig of niet?

Hoe kun je kinderen het beste in slaap krijgen?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de veiligheid van slapen op zeer jonge leeftijd. Het is niet ongewoon om te horen over kinderen die de slaap niet overleven en er het slachtoffer van worden. In een poging om hun welzijn te beschermen, heeft veel onderzoek zich op het onderwerp gericht en geconcludeerd dat de ideale houding voor baby's in de allereerste levensmaanden is om op hun rug te liggen. Hierdoor kan eventuele reflux terugvloeien, waardoor het risico op verstikking wordt vermeden.

Dus niet op je zij liggen, zelfs niet op je buik, maar rugligging lijkt ideaal te zijn voor baby’s. In dit geval ligt August in die houding, maar zal hij dat gedurende de hele slaapfase kunnen volhouden? Hij ligt niet op een vlakke ondergrond zoals de experts adviseren en het kan twijfel oproepen of dit de juiste houding is voor de baby. Maar zijn moeder lijkt zeker te weten wat ze doet. De ervaring van haar volk heeft uitgewezen dat dit de juiste manier is voor Inuit-kinderen om te rusten en ze is niet van plan om deze traditie op te geven. 

Wat denk jij ervan?

Advertisement