Enkele tips van Maria Montessori om onafhankelijke en gelukkige kinderen op te voeden

Janine image
door Janine

29 Maart 2018

Enkele tips van Maria Montessori om onafhankelijke en gelukkige kinderen op te voeden
Advertisement

Vaak blijkt de educatieve methode van de ouders bijzonder verwarrend te zijn: het oscilleert tussen de behandeling van kinderen als kleine volwassenen en beschouwt ze als eeuwige kinderen, waardoor ze bepaalde taken niet kunnen uitvoeren terwijl ze daar wel toe in staat zouden moeten zijn. Deze houding leidt niet tot resultaten en veroorzaakt alleen veel verwarring bij de kinderen.

De Montessori-methode is unidirectioneel, in die zin dat het doel is om autonome en gelukkige kinderen groot te brengen: vanaf dat ze klein zijn probeert het een zekere onafhankelijkheid te ontwikkelen en tegelijkertijd een verantwoordelijkheidsgevoel dat ertoe leidt dat het kind zich bewust is van zijn capaciteiten en daarom gelukkig is.

Dit is waar de beroemde educatieve methode die de naam draagt van de illustere Maria Montessori, voor staat.

Advertisement

Kinderen van 2 tot 3 jaar

Kinderen van 2 tot 3 jaar

pixabay.com

Volgens de Montessori-theorie is dit de meest delicate fase van de groei van het kind en ook die waarin het kind meer ontvankelijk is. Het leren van nieuwe dingen is in deze jaren op zijn maximale potentieel, dus het is belangrijk om het kind de juiste stimulans te geven.

Ook op deze jonge leeftijd kun je het kind verantwoordelijkheden geven, zelfs als de steun en de hulp van de ouder niet ontbreken: je kunt het kind bijvoorbeeld leren om voor hun speelgoed te zorgen en het niet kapot te maken, of zichzelf aan te kleden. Het spelen met huishoudelijke hulpmiddelen is een manier om het dichter bij die taken te brengen, ook al blijft het voorlopig nog gewoon bij spelen.

Advertisement

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Angie Six/Flickr

Op deze leeftijd zou het ideaal zijn om veranderingen aan te brengen in de inrichting van het huis om het kind de mogelijkheid te geven zoveel mogelijk in contact te komen met het huiselijk leven: de Montessori-methode adviseert om alle obstakels en barrières te elimineren.

Tijdens deze fase in het leven kun je het kind dichter bij de keuken brengen, hem een aantal eenvoudige gerechten laten bereiden, vooral die bedoeld zijn voor hemzelf, zoals het ontbijt. Op deze manier zal het kind het plezier begrijpen om voor zichzelf te zorgen, ook door middel van de keuken.

De Montessori-methode raadt aan om het kind op een bepaalde leeftijd bewust te maken van alle activiteiten die hij of zij nodig heeft, zonder dat zijn of haar ouders erbij betrokken zijn.

Kinderen van 7 tot 8 jaar

Kinderen van 7 tot 8 jaar

woodley wonderworks/Wikimedia

De hoeveelheid informatie die kinderen van 2 tot 8 jaar leren is ongelooflijk, en er zal geen andere leeftijd zijn waarin dezelfde resultaten zullen worden behaald. Het is tijdens deze fase dat het kind het gevoel van eigenwaarde verhoogt, zich hecht aan het gezin, de plaats van geboorte, de identiteit en bovenal zelfvoorziening: het doel van de ouder is om het kind te laten opgroeien door zich bekwaam, nuttig en onafhankelijk te voelen.

Tussen 7 en 8 jaar oud kunnen kinderen veel dingen doen, ook al denken zij dat ze tot veel meer in staat zijn: daarom is het goed om hen aan te moedigen nieuwe grenzen te ontdekken, maar ook goede adviezen te geven om voorzichtig te zijn en een duidelijk beeld te hebben van hun werkelijke mogelijkheden.

Op 7/8 jarige leeftijd zou het kind volledig verantwoordelijk moeten zijn voor zichzelf, zowel voor de zorg voor zichzelf als voor zijn opvoeding: hij moet de ouder laten zien dat hij vertrouwen verdient, om nog meer onafhankelijkheid te bereiken.

Niet alle kinderen groeien even snel op

Niet alle kinderen groeien even snel op

pixabay.com

Te denken dat er vaste stadia in de tijd en in de manier van opgroeien zijn, is verkeerd: zelfs als we een universele onderwijsmethode kunnen schetsen, is het goed om rekening te houden met het karakter en de identiteit van elk kind. Het is niet nodig, maar bovendien ook schadelijk, om verantwoordelijkheden te geven die niet kunnen worden volgehouden, het zou alleen maar wantrouwen en gebrek aan zelfrespect bevorderen in hun eigen mogelijkheden.

Bovendien moet de onafhankelijkheid van het kind niet worden verward met de afstand van de ouder: de aanwezigheid van de moeder en de vader moet in alle leeftijdsgroepen solide zijn, we moeten alleen niet het kind teveel overal mee helpen.

Advertisement