Er zijn steeds meer babyboxen, "dozen" waarin ongewenste baby's in alle veiligheid kunnen worden achtergelaten

Janine image
door Janine

29 September 2020

Er zijn steeds meer babyboxen, "dozen" waarin ongewenste baby's in alle veiligheid kunnen worden achtergelaten
Advertisement

Het is heel moeilijk te begrijpen waarom een ​​ouder zijn pasgeboren kind in de steek laat, maar het moet duidelijk zijn dat dit een echt probleem is en dat het als zodanig moet worden aangepakt. Er kunnen duizenden verklaringen zijn achter het in de steek laten van een kind door een moeder: een onstabiele economische situatie en moeilijkheden met de partner om voor een ander levend wezen te zorgen zijn slechts enkele voorbeelden. Geen van deze redenen kan ooit geldig genoeg zijn om te rechtvaardigen dat een pasgeborene in een afvalcontainer wordt achtergelaten of in situaties die hem in gevaar kunnen brengen. Als moeders ooit een mand buiten de deuren van kloosters en huizen achterlieten, is er vandaag, om het probleem concreet aan te pakken en te voorkomen dat de gezondheid van de baby op de een of andere manier in het gedrang komt, de Baby Box ontworpen, een echte "doos" ontstaan om de levens van achtergelaten baby's te redden.

via BBC

Advertisement
Facebook / Safe Haven Baby Boxes

Facebook / Safe Haven Baby Boxes

Deze “boxen” zijn in werkelijkheid technologische "dozen", speciaal gebouwd om deze gevallen van achterlating aan te pakken. Naast de esthetiek (de Baby Box doet enigszins denken aan een kluis die in de muur is gemaakt), zijn deze "boxen" volwaardige couveuses, waar de baby vanaf het eerste moment wordt gecontroleerd, wachtend om te worden opgehaald. Dankzij dit geavanceerde bewakingssysteem haasten medisch personeel of brandweerlieden zich om de pasgeborene binnen enkele minuten na het alarm op te halen. Op deze manier kan een moeder die besluit haar kind in de steek te laten, dit anoniem doen, zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze wordt geïdentificeerd of veroordeeld voor haar daad. Aan de andere kant kan de baby die wordt achtergelaten, onmiddellijk worden toevertrouwd aan medische zorg en loopt het geen enkel risico door externe factoren, zoals de weersomstandigheden.

Advertisement

In de Verenigde Staten en in andere landen, zoals Pakistan, zijn deze Baby Boxes al een realiteit die zich langzamerhand overal beginnen te verspreiden om het steeds dringender probleem van het achterlaten van pasgeborenen aan te pakken (vooral in die gevallen waarin de moeder een heel jong meisje is). Wat de rest van de wereld betreft, weten we dat de eerste Baby Box werd geïnstalleerd in Brussel, in de wijk Evere, waar een Ngo eindelijk de mogelijkheid heeft gekregen om een ​​“doos” te plaatsen zodat ouders die hun kind willen afstaan de kans krijgen om dit volledig anoniem, maar veilig te doen.

Een vrijwilligster houdt een baby in haar armen die in de steek is gelaten. Gelukkig koos zijn moeder ervoor om hem op een warme en veilige plek achter te laten: de Babybox

Uiteraard zorgde het gebruik van deze babyboxen tot verdeeldheid, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Hoewel iedereen zijn eigen visie op de zaak heeft, kunnen we zeggen dat deze oplossing op een volkomen juiste manier lijkt te zijn ontstaan, om een ​​serieus probleem aan te pakken dat zeker niet moet worden aangemoedigd, maar bestreden. Baby boxen zullen ongewenste zwangerschappen of ouders die van hun kinderen willen afkomen niet stoppen, maar ze zullen zeker levens redden en misschien zullen we minder horen praten over baby's die in de buurt van afvalcontainers worden achtergelaten.

Wat vind jij?

Advertisement