Met het stellen van deze vraag zullen je kinderen geen woede uitbarstingen meer hebben - BekijkDezeVideo.nl
x
Met het stellen van deze vraag zullen…
De vaatwasser schoonmaken in drie eenvoudige stappen Spendeert een fortuin en neemt zijn werknemers mee naar de Malediven: Hij is de beste werkgever ter wereld!

Met het stellen van deze vraag zullen je kinderen geen woede uitbarstingen meer hebben

16 September 2017 • Door Janine
16.580
Advertisement

Wanneer onze kinderen boos worden en grillen hebben is het vaak moeilijk ze weer rustig te krijgen en dat vereist veel energie van beiden (zij en wij). Vandaag hebben we het over de "vraagmethode" die in veel gevallen nuttig kan zijn, maar alleen voor kinderen van 5 jaar en ouder omdat ze moeten redeneren. Laten we eens zien welke dingen moeten worden vermeden en waar deze methode uit bestaat.

foto: pixabay.com

Wanneer één van je kinderen een woede uitbarsting heeft, wat de reden daarvoor ook is, dan zijn er enkele dingen die je absoluut niet moet doen.

Negeer ze niet. Net doen alsof er niets aan de hand is, wanneer ze een probleem hebben, is niet goed voor ze. Ze kunnen zich dan alleen voelen, onbegrepen, alsof ze niet bestaan. De volgende keer zullen ze dan nog bozer reageren, ook alleen om zich te laten horen.

Wat je ook niet moet doen, is ze meteen straffen. Op dat moment zijn ze zichzelf niet en begrijpen ze het motief van de straf niet waardoor ze nog gefrustreerder kunnen worden. Als je het kind toch wilt straffen, doe dat dan later, als ze de reden begrijpen.

Maar laten we eens kijken naar de vraagmethode, het een paar weken toepassen en de kinderen zullen in staat zijn beter met hun crisis om te gaan.

 

foto: maxpixel.com

Wanneer ze ontploffen omdat een stuk speelgoed kapot gaat of er iets niet naar hun zin is, stel ze dan deze vraag "Is dit probleem groot, middelgroot of klein?". Als je erin slaagt dat ze gaan nadenken, dan geef je ze de hulpmiddelen om hun frustratie uit de weg te ruimen en te leren de omvang van hun problemen vast te stellen.

Als het probleem klein is, vertel het dan dat het probleem met een eenvoudig gebaar op te lossen is. Bijvoorbeeld als het boos is omdat het zijn of haar favoriete kledingstuk niet aan heeft. Ga samen de kledingkast bekijken en kies iets uit.

Als het probleem middelgroot is leg het dan uit dat het probleem opgelost kan worden, maar dat het wat tijd kost. Bijvoorbeeld, als het kledingstuk dat het aan wilde doen vies is, leg het dan samen in de wasautomaat zodat het de volgende dag gedragen kan worden.

Als het probleem groot is (vanuit het oogpunt van een kind) maak het dan niet kleiner, maar leg uit dat er dingen zijn die niet in korte tijd opgelost kunnen worden.

Geef ze geen moeilijke redeneringen, ze moeten eenvoudig en rechtlijnig zijn. "Is dit probleem groot, middelgroot of klein?", met deze vraag kun je dingen veranderen. Verlies je geduld niet en minimaliseer hun problemen niet omdat kinderen een delicate en ingewikkelde innerlijke wereld hebben die volwassenen moeten respecteren.

We mogen nooit vergeten dat wij ouders het goede voorbeeld moeten geven. Komt het weleens voor dat een kind je in de rede valt als je met iemand praat? Ook al is dit niet correct, hen negeren is niet de oplossing. De moeder die je in onderstaande video ziet, laat ons haar manier zien dat dit gedrag voorkomt. In plaats van net te doen alsof je het niet hoort, leg het dan uit dat je weet dat het aanwezig is en dat het aandacht krijgt zodra dat mogelijk is: in de tussentijd pak je het handje vast en creeer je zo een fysiek contact. Bekijk de effecten van deze methode in het filmpje.

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt