Experts adviseren om kinderen zo lang mogelijk op blote voeten te laten lopen: dit is waarom - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Experts adviseren om kinderen zo lang…
Een man vindt Voor de kleinkinderen zorgen kan het leven van grootouders langer en gelukkiger maken: enkele studies suggereren het

Experts adviseren om kinderen zo lang mogelijk op blote voeten te laten lopen: dit is waarom

Door Janine
16.486
Advertisement

Het is tegenwoordig gebruikelijk dat ouders op een te beschermende manier omgaan met hun kinderen: het is moeilijk te analyseren of het juist is om dergelijk gedrag aan te nemen vanwege de verhoogde risico's waaraan de kleinsten blootstaan, maar er zijn enkele gewoonten die objectief gezien weinig nut hebben.

Een voorbeeld is om zelfs de allerkleinsten schoenen te laten dragen: waarschijnlijk is het meer dan een kwestie van veiligheid een kwestie van mode of een gril van de ouders. Maar weinigen weten dat er voldoende redenen zijn om het gebruik van schoeisel zo lang mogelijk uit te stellen.

Eén twee drie... Weg met die schoenen!

foto: Pixabay.com

Een houdingtherapeut zegt over de gewoonte om zelfs de kleinste kinderen schoenen te laten dragen: "Bij de geboorte is de voet van een pasgeborene geen miniatuurversie van die van een volwassene. Hij is niet gemaakt van botten maar van kraakbeen waarvan de verkalking in de 28 belangrijkste botten waaruit de voet bestaat, jaren zal duren. Het proces zal namelijk pas aan het einde van de jeugd voltooid zijn. Daarom is het essentieel om te weten welk soort schoenen je moet kopen en, vooral, wanneer je ze moet dragen."

Bovendien spreekt de woordvoerder van de Society of American Podiatrists over het overwegen van niet altijd noodzakelijke schoenen: "Het is waar dat we rekening moeten houden met de omgeving waarin het kind loopt: niemand wil dat het in hondenuitwerpselen loopt of zichzelf snijdt met een stukje glas, maar vanuit een functioneel oogpunt, moeten schoenen niet als noodzakelijk worden beschouwd, sterker nog, ze zullen eerder schade toebrengen dan goed."

Advertisement

Hier zijn nog eens 7 goede redenen om het gebruik van schoenen bij kinderen te beperken.

foto: maxpixel.net
  1. Correcte ontwikkeling van de voetboog: de risico's van de vlakke voet worden verminderd.
  2. Sterkere spiermassa: een zwakke voet vormt de basis van problemen met betrekking tot de houding en in het algemeen van het skelet. Het vermijden van schoenen wanneer mogelijk is een manier om de spieren van de voet te trainen, die anders geïmmobiliseerd blijven.
  3. Verhoogde bescherming tegen de ontwikkeling van schimmelinfectie: een voet zonder schoenen en sokken is een voet die ademt.
  4. Betere balans: wanneer de voet zonder schoenen is, worden de tenen geactiveerd die zo veel vrijheidsgraden ontwikkelen. Dit alles vertaalt zich in meer balans.
  5. Verkenning van de wereld door aanraking: aanraking is een van de eerste zintuigen die de nieuwsgierigheid van een kind doet wekken. Het hele lichaamsoppervlak is actief in de eerste jaren van het leven als het gaat om het verkennen van de wereld. Om de kinderen de aanraking in de voeten te ontnemen, betekent dit dat ze de mogelijkheid tot ontdekking zullen beperken.
  6. Verhoogde ontwikkeling van proprioceptie, oftewel het vermogen om informatie over iemands positie in de ruimte te verwerken.
  7. Meer oplettende kinderen: meer stimulans betekent een grotere ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Madrid heeft aangetoond dat dit alles zich verder vertaalt in de jaren met een hogere intelligentie.
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt