Zijn muggen een nachtmerrie? Dit zijn 8 gewone planten die je helpen ze op een afstand te houden

Janine image
door Janine

14 Mei 2018

Zijn muggen een nachtmerrie? Dit zijn 8 gewone planten die je helpen ze op een afstand te houden
Advertisement

De zomer is een prachtig seizoen, maar komt ieder jaar weer met gezelschap. Als je een tuin hebt, of als je een lange wandeling maakt, heb je het vast al opgemerkt: samen met de vochtige zomerhitte komen onverbiddelijk de muggen mee. Ook al is de beste manier om te voorkomen dat je gestoken wordt het gebruik van sprays en anti-muggencrèmes, thuis kun je ook zonder, dankzij de hulp van de plantenwereld! Sommige planten werken als natuurlijk afweermiddel, dus als je ze in huis of in je tuin plant, houd je deze vervelende insecten op een veilige afstand, en red je je huid!

Dit zijn deze 8 wonderbaarlijke planten:

Advertisement

1. Citroengras

1. Citroengras

Mokkie/Wikimedia

Natuurlijk de eerste in de lijst: gebruikt in kaarsen, en tegenwoordig ook in natuurlijke sprays, is citroengras een krachtig afschrikmiddel tegen muggen! Het geeft een citroengeur af die, mild en aangenaam voor onze neus, ondraaglijk onaangenaam is voor muggen, die er dus ver weg van blijven. Daarnaast is citroengras een vrij resistente plant: als het goed beschermd is tegen de kou, kan het een waardevolle bondgenoot zijn voor de volgende zomers!

Advertisement

2. Basilicum

2. Basilicum

pixabay.com

Als je al wat planten voor culinair gebruik en consumptie hebt, kun je er nu meer toevoegen, en niet alleen om spaghetti met pesto klaar te maken dat perfect voor dit seizoen is: basilicum is een formidabel antimuggenafweermiddel, en zeer schadelijk voor de larven. Het is daarom nuttig om het in de buurt van waterbronnen te planten, waar muggeneieren zich nestelen, omdat het helpt het aantal drastisch te verminderen.

3. Calendula

3. Calendula

maxpixel.net

De calendula is een plant met ontelbare gunstige eigenschappen voor onze gezondheid, het geeft een intense geur af, waarvan niet alleen muggen maar ook vele andere soorten onkruid, zoals lepidoptera, bladluizen en bedwantsen ontsnappen. Het is dus radzaam ze in de moestuin te planten (als je er één hebt), maar ook in bloemenperkjes, en bij de voordeur, gezien de schoonheid van de bloemen!

4. Kattengras (niet de klassieke)

4. Kattengras (niet de klassieke)

pixabay.com

Het gaat om de 'Nepeta cataria', een variant van het klassieke gras voor katten, waar ze gek op zijn. En als zij er van houden, waarom zouden wij het dan niet ook waarderen? Vooral gezien het feit dat het kattengras als een natuurlijke barrière tegen muggen fungeert, tien keer meer dan een chemisch insectenwerend middel! Eenvoudig bij te houden, maar is wel invasief: hou de groei dus goed in de gaten, terwijl de plant de muggen in de gaten houdt. En jouw kat gek maakt.

5. Geranium

5. Geranium

Photo by David J. Stang/Wikimedia

Geliefd onder tuinliefhebbers vanwege zijn gevarieerde bloemen, houdt geranium de muggen weg dankzij de citroengeur. Het groeit weelderig, vooral in warme, droge en zonnige klimaten, maar kan zich ook aanpassen aan lagere temperaturen.

Advertisement

6. Rozemarijn

6. Rozemarijn

pxhere.com

Voornamelijk gebruikt als kruid, is de geur van rozemarijn ook bekend bij muggen, met een verschillend effect aangezien ze er ver weg van blijven: en zij niet alleen. Rozemarijn is ook nuttig om andere soorten onkruid te verwijderen, nog een reden om het in je moestuin te planten!

7. Pepermunt

7. Pepermunt

maxpixel.net

Zijn frisse, scherpe aroma kan je verfrissen in de verzengende dagen (en nachten) in de zomer, maar niet voor muggen en andere insecten. Het is ook uiterst effectief voor het verwijderen van larven en eieren. Onmisbaar dus in je moestuin!

Advertisement

8. Lavendel

8. Lavendel

pixabay.com

Het romantische aspect is een meedogenloos afweermiddel voor muggen en andere insecten, die ver weg blijven van zijn (voor ons) heerlijke geur. Een andere manier om van zijn afstotende eigenschappen te profiteren, is door de bloemen direct op de huid te wrijven. Deze estetisch gezien prachtige plant kun je planten waar je wilt, maar let op de groei want het is een zeer invasieve plant.

Advertisement