21 zeldzame dieren waarvan je het bestaan ongetwijfeld niet wist - BekijkDezeVideo.nl
x
21 zeldzame dieren waarvan je het bestaan…
Kasten en laden altijd rommelig? Hier zijn 18 ingenieuze tips om de ruimtes te organiseren Zweetvlekken? Hier zijn 9 eenvoudige en effectieve remedies om ze te elimineren

21 zeldzame dieren waarvan je het bestaan ongetwijfeld niet wist

02 Juli 2018 • Door Janine
7.920
Advertisement

Vandaag laten we je 21 vreemde dieren zien die te vreemd zijn om echt te bestaan en in sommige gevallen moeten we dat helaas letterlijk nemen. Sommige van deze soorten lopen zelfs het risico van uitsterven vanwege de vermindering van hun natuurlijke habitat als gevolg van de verspreiding van de mens op de planeet of door een directe jacht op de exemplaren. Anderen hebben meer geluk, zijn eenvoudigweg vreemde wezens die in afgelegen hoeken van de aarde wonen en die we niet elke dag zien.

Hier zijn ze alle 21.

1. Gouden kikker

De gouden kikker met de welsprekende Latijnse naam Phyllobates terribilis is een van de meest giftige dieren op aarde. Ondanks hun zeer kleine afmeting, is hun gif zo krachtig dat het door Indianen wordt gebruikt om giftige pijlen te maken en de toxines van een enkel exemplaar twee olifanten kunnen doden. Heel zeldzaam, leven ze alleen in de waterrijke bossen van Colombia.

2. Fennek

Ook bekend als de "woestijnvos" is de fennek de kleinste hondachtige ter wereld en woont alleen in Noord-Afrika. Nieuwsgierig en intelligent trekt hij zich terug zodra hij zich bekeken voelt. Dit is waarom de nomaden hem "woestijn-elf" noemen. Van mild temperament, spint hij als een kat wanneer hij gelukkig is.

Advertisement

3. Woestijnkikker

Als je denkt dat dit een mooie dikke pad is, zou je niet verder van de waarheid kunnen zijn. Dit is namelijk de kleinste kikker ter wereld en meet nog geen centimeter. Hij is met uitsterven bedreigd als gevolg van de terugtrekking van de woestijnen.

4. Japanse reuzenkrab

Macrocheira kaempferi is, zoals uit zijn gewone naam kan worden afgeleid, de grootste geleedpotige ter wereld en is te vinden in de Japanse zeeën. Zijn lichaam meet gemiddeld 40 centimeter, maar de volledige spanwijdte van zijn poten bereikt een lengte van vijf en een halve meter.

5. Zuigorganenaap

Deze grappige aap heeft een neus die eruit ziet als iets uit een stripverhaal. Dat van mannen is over het algemeen groter en wetenschappers denken dat hoe groter het is, hoe aantrekkelijker ze zijn voor vrouwen.

Advertisement

6. Wolfpaling

De wolfpaling is eigenlijk een vis en een uitstekend voorbeeld van het gezegde "Beoordeel een boek niet door zijn kaft". In feite bedriegt het enge en agressieve uiterlijk: het is een verlegen en onschuldig wezen. Het produceert een natuurlijk antivriesmiddel dat het mogelijk maakt om te overleven in zeer koud water.

7. Saiga tatarica

Een ander gewoon dier met een opvallend grote neus, is de Saiga-tatarica, een bedreigde antilope die nu alleen in sommige delen van Rusland te vinden is.

Advertisement

8. Slanke Lori

De slanke lori is een primaat uit Sri Lanka die extreem langzaam van de ene tak naar de andere beweegt. Zijn grappige snuit leverde hem de naam Lori op, wat 'clown' betekent in de lokale taal.

9. Paarse kikker

De paarse kikker is de enige overlevende van een groep amfibieën die 150 miljoen jaar geleden is geëvolueerd. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd ondergronds door, komt slechts een paar weken per jaar op het oppervlak tevoorschijn om te paren.

Advertisement

10. Aye-Aye

Deze primaat met de blik van een gek leeft op Madagascar en men geloofde een tijdlang dat hij uitgestorven was. Tegenwoordig loopt hij nog steeds gevaar, maar dit ontmoedigt hem niet om steden en dorpen te bezoeken zonder angst voor mensen. Bijzonderheid: zijn tanden blijven groeien.

11. Zee biggetje

De scotoplanes hebben deze bijnaam verdiend, ondanks het feit dat ze er helemaal niet uitzien als een varken, vanwege hun eetgewoonten. Ze zijn in feite de aaseters van de bodem van de oceanen en ze eten alles wat ze maar tegenkomen.

12. Gouden stompneusaap

Het is een van de weinige primaten die erin slaagt om te overleven in moeilijke klimaten dankzij zijn dikke oranje vacht. Hij bevindt zich in bepaalde delen van China en zijn kleine neusgaten geven het een zeer expressief gezicht, vergelijkbaar met dat van de mens.

13. Ploegschaar schildpad

Een andere bedreigde soort in Madagascar waar het bekend staat als "angonoka". Ze hebben een heel speciale schaal wat betreft vorm en kleur en helaas blijft hun aantal in de loop van de jaren achteruitgaan.

14. Californische condor

foto: Wikipedia

Dit type Californische condor bekend als "Gymnopsys Californianus" heeft een erg grappige snuit en het gaat helaas niet goed met deze soort. Toen de Europeanen in Amerika aankwamen, waren er miljoenen. In 1985 telde de hele populatie negen exemplaren. Na verschillende pogingen van hervestiging is zijn situatie minder tragisch, maar loopt hij nog steeds risico.

15. Zadelrups

Deze schattige rups dankt zijn naam aan de bijzondere kleuring van de rug die herinnert aan een zadel en, voor sommigen, het jasje die kleine honden dragen. Maar overdrijf niet met tederheid: zijn haren scheiden een zeer pijnlijk irriterend gif af!

16. Blauwpootgent

Deze surrealistische vogel heeft blauwe poten en snavel. Hij komt voor in het grootste deel van Midden-Amerika en in het Spaans heeft het een naam die "dwaas" betekent vanwege de zeer ongemakkelijke manier waarop het loopt.

17. Mara van Patagonië

De mara is een soort haas met de achterbenen van een kangoeroe, de voorkant van een hert en oren van een konijn. Hij leeft alleen in Patagonië en de overeenkomsten zijn niet alleen esthetisch: het is een uitstekende springer en ervaren hardloper.

18. Bidsprinkhaankreeft

Ze zien eruit als een kruising tussen een garnaal en een bidsprinkhaan. Ze leven in de zee en hun gelijkenis met de bidsprinkhaan is niet alleen esthetisch. Hun poten zijn robuust en vallen aan op hoge snelheden, zo erg zelfs dat wetenschappers ze in resistente plastic bakken moeten bestuderen. Glazen bakken kunnen ze breken.

19. Okapi

We gaan verder met de dieren die op vreemde kruisingen lijken met de Okapi: half zebra en half giraffe (waarmee het de enige is die tot de Giraffidae-familie behoort). Maar niet alleen: de mannetjes hebben ook kleine hoorntjes die onder de huid blijven.

20. Zwarte Pacu

De zwarte pacu is verwant aan de piranha maar is een planteneter. Hun belangrijkste kenmerk is de vorm van de tanden: in tegenstelling tot de meeste vissen die ze geslepen hebben, lijken ze op die van een mens.

21. Zeenaaktslak

In de Angelsaksische landen wordt het met grote verbeeldingskracht "Blue Dragon" genoemd, omdat het slechts drie centimeter meet. Om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren, krijgt het hele heldere kleuren. Het is niet giftig, maar het kan gif van voedsel opslaan en het kan vrijkomen als het wordt aangevallen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt