5 voordelen die je benen, door ze elke dag omhoog te strekken gedurende 20 minuten, kunnen zijn voor je lichaam

Janine image
door Janine

09 Juli 2018

5 voordelen die je benen, door ze elke dag omhoog te strekken gedurende 20 minuten, kunnen zijn voor je lichaam
Advertisement

Je benen optrekken is niet iets dat we alleen moeten doen als we duizelig zijn: op de grond liggen en de benen omhoog strekken met de steun van een muur is een eenvoudige positie om aan te nemen en een uitstekende oefening is die praktisch iedereen kan doen en die vele voordelen met zich meebrengt.

De eenvoud ervan doet je niet vermoeden dat zelfs de oude beoefening van yoga het ziet als een houding (asana) om in de praktijk gebracht te worden en ervan te profiteren, en toch is het zo! Laten we eens kijken naar het nut en de contra-indicaties.

Advertisement

Romp op de grond, benen in de lucht.

Romp op de grond, benen in de lucht.

That's Fit

In Yoga wordt het Viparita Karani genoemd en wat je hier ziet is de basisversie van de positie (de meer geavanceerde is de "kaars"). De afstand van het bekken tot de wand en de mate van uitrekken van de benen hangt af van de flexibiliteit en lengte van elk persoon.

Om dit te realiseren, kun je ondersteunende hulpmiddelen zoals vloermatten en handdoeken in de onderrug plaatsen: zodra je de positie hebt aangenomen en je begint het regelmatig gedurende ten minste 10 minuten te doen, zijn een hele reeks voordelen gegarandeerd, waaronder:

  1. Verbetering van de spijsvertering: de inversie "masseert" de buikorganen en vermindert ook eventuele obstipatieproblemen.
  2. Verbetering van de bloedcirculatie: alle poses waarin we de positie omdraaien en de zwaartekracht in omgekeerde volgorde laten werken heeft voordelen. Voor mensen met problemen van spataderen en gezwollen voeten is het de moeite waard het uit te proberen.
  3. Natuurlijke pijnstiller: volgens de oude yogische wijsheid kan deze positie verlichting brengen in verschillende situaties van fysieke pijn, zoals in het geval van pijn tijdens de menstruatiecyclus (niet uit te proberen tijdens de cyclus zelf, maar in andere fasen), nachtkrampen, hoofdpijn en artrose (in dit geval geassocieerd met kleine draaibewegingen van de enkels).
  4. Strekken van de achterkant van het lichaam: Het is een houding waarmee je de spieren van de benen en rug kunt strekken zonder een fysieke inspanning, en is daarom ook geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals oudere mensen.
  5. Verlichting van stress en angst: samen met een kalme en bewuste ademhaling, kan deze eenvoudige inversie zeer nuttig zijn om de ontspanning van de geest te herontdekken en gedachten te verwijderen die angst veroorzaken, maar ook voor een betere nachtrust. Probeer het.

Source:

https://www.yogajournal.com/poses/legs-up-the-wall-pose

 

Advertisement

Wat zijn de contra-indicaties van deze houding?

Wat zijn de contra-indicaties van deze houding?

Flickr/kellinahandbasket

Zoals gezegd, moet Viparita Karani worden vermeden tijdens de menstruatie. Het is ook raadzaam om andere soorten oefeningen uit te voeren in het geval van ernstige oogproblemen en het moet worden uitgevoerd onder toezicht van een professional in het geval van problemen met de wervelkolom. Als je voeten beginnen te tintelen, probeer dan de binnenkant van je voeten bij elkaar te houden en de knieën te buigen.

Nu weet je hoe je sommige problemen kunt oplossen door simpelweg een paar minuten aan je lichaam te wijden!

Nu weet je hoe je sommige problemen kunt oplossen door simpelweg een paar minuten aan je lichaam te wijden!

nikoretro/Flickr

Advertisement