Wat moet je VERMIJDEN als je door een bij of een wesp wordt gestoken - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat moet je VERMIJDEN als je door een…
Doe-het-zelf-lessen: deze 22 foto's laten zien dat je zelfs van afval iets nuttigs kunt maken 16 echtgenoten met een uitgesproken gevoel voor humor

Wat moet je VERMIJDEN als je door een bij of een wesp wordt gestoken

Door Janine
9.836
Advertisement

Wespen en bijen, hoewel ze over het algemeen niet voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, kunnen ons echter momenten van pijn doen ervaren waar we graag zonder zouden willen. Het vermijden van een ontmoeting met hen is niet helemaal mogelijk, en het is daarom goed om de juiste informatie te hebben om effectief te reageren voor het geval je gestoken wordt, te voorkomen dat de situatie verergert en je nog langer last hebt van deze steken.

Wespen en bijen: herken ze om ze te vermijden

foto: pixabay.com

Bijen en wespen lijken op elkaar, maar hebben een aantal opvallende kenmerken.

  • Wespen hebben een gesteelde en spichtig toelopende buik, een haarloos lichaam met zwarte en gele strepen; ze hebben een soepele en rechte angel, waardoor ze verschillende keren kunnen steken, en omdat ze agressiever zijn, vallen ze herhaaldelijk aan.
  • Bijen hebben lange poten en drie gele ringen op het harige lichaam; hun angel heeft de vorm van een haak die ze meteen verliezen zodra ze gestoken hebben: daarom vallen ze alleen aan als ze zich bedreigd voelen of als de bijenkorf in gevaar is.

Zowel wespen als bijen injecteren een gif dat min of meer ernstige allergische reacties kan veroorzaken, afhankelijk van de gevoeligheid van de persoon.

Gewoonlijk veroorzaakt de beet van beide geen lokale ontsteking van het enigszins pijnlijke gebied; bij sommige patiënten kan echter een anafylactische shock optreden, waarvan de symptomen ademhalingsmoeilijkheden, galbulten, niezen, duizeligheid en verlaging van de bloeddruk zijn. In deze gevallen is het noodzakelijk om naar een arts of de eerstehulpafdeling te gaan.

 

Wat te doen als je gestoken bent

foto: maxpixel.net
  1. Verwijder de angel. Als je door een bij bent gestoken, is het goed om eerst de angel te verwijderen om te voorkomen dat het gif zich verder verspreidt; je kunt een gesteriliseerde pincet gebruiken, het belangrijkste is om niet op de beet te drukken. Als het niet lukt, neem dan contact op met een arts.
  2. De tweede stap is om de beet goed te wassen met water en zeep (neutraal, opgepast!), om infecties te voorkomen.
  3. De pijn kalmeren: gebruik ijs om de pijn te verzachten door ijsblokjes in een handdoek te wikkelen en ze rechtstreeks op de huid aan te brengen. Sommige artsen adviseren om op de huid te wrijven met watten met bicarbonaat om het effect van het gif te elimineren.
  4. Je kunt een beroep doen op antihistaminica of ontstekingsremmende medicijnen als de pijn aanhoudt: in ieder geval is het altijd beter om eerst de mening van een arts te horen.
Advertisement

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

foto: maxpixel.net

Voorkomen is beter dan genezen; voorkom dus zo mogelijk felgekleurde kleding en sterke parfums. Beiden trekken bijen aan. Laat ook voedsel en afval niet open staan omdat ze de wespen aantrekken, die omnivoor zijn, in tegenstelling tot bijen.

Loop ook niet blootsvoets op het platteland en steek je vingers in geen enkel gat, want ze kunnen sluipnesten verbergen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt