Laat je de oplader in het stopcontact zitten? Niet doen: het kan gevaarlijk zijn

Janine image
door Janine

19 Juli 2023

Laat je de oplader in het stopcontact zitten? Niet doen: het kan gevaarlijk zijn
Advertisement

Onze gehechtheid aan smartphones en computers is overduidelijk: we brengen het grootste deel van onze tijd door voor deze elektronische apparaten, zowel voor werk als pure vrije tijd. Er is echter een fundamenteel aspect dat al deze apparaten gemeen hebben: de interne batterij die, eenmaal leeg, moet worden opgeladen door een kabel op het stopcontact aan te sluiten.

Veel mensen laten, deels voor het gemak en deels uit vergeetachtigheid, de oplader in het stopcontact zitten, ook als het aan te sluiten apparaat niet aanwezig is. Deze nalatigheid is om verschillende redenen absoluut niet aan te raden: hier is waarom.

via Tfcelectric

Pixabay - Not the Actual Photo

Pixabay - Not the Actual Photo

Ten eerste kan het onvoorziene schade veroorzaken als de oplader aangesloten blijft zonder dat deze wordt gebruikt, waarvan sommige misschien niet zo voor de hand liggend zijn. Na verloop van tijd kan de oplader oververhit raken en niet meer naar behoren werken. Maar dat is nog niet alles.

Sommige van de goedkope opladers die op de markt verkrijgbaar zijn, waar we misschien de voorkeur aan geven vanwege hun betaalbare prijs, voldoen mogelijk niet aan de huidige elektrische veiligheidsvoorschriften. Deze "onvolmaakte" modellen isoleren de stekkeringang niet voldoende van de uitgang van de oplader, waardoor het risico van kortsluiting, gevaarlijke elektrische schokken of, erger nog, brand in onze huizen kan ontstaan. Daarnaast is er ook nog de kwestie van verspilde energie.

Advertisement
Pixabay - Not the Actual Photo

Pixabay - Not the Actual Photo

Als je de oplader in het stopcontact laat zitten zonder deze daadwerkelijk te gebruiken, wordt er onnodig energie verspild. Hoewel in mindere mate, blijft de oplader elektriciteit verbruiken, waardoor de huidige spanning wordt omgezet, zelfs als deze niet is aangesloten op onze geliefde smartphone of computer. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat energieverbruik een aanzienlijke impact heeft op het milieu.

Dus wat kunnen we doen om dit allemaal te voorkomen? Eigenlijk is de oplossing eenvoudiger dan het lijkt. We zouden allemaal een kleine inspanning moeten leveren om de juiste praktijken toe te passen bij het gebruik van de batterij van onze elektronische apparaten, waarbij we moeten voorkomen dat smartphones en computers vaker dan nodig in het stopcontact worden gestoken met behulp van de oplader.

Bovendien, als we klaar zijn met opladen, is het essentieel om niet alleen de kabel van het apparaat te verwijderen, maar ook de oplader uit het stopcontact. Op deze manier voorkomen we niet alleen ongemakken en risico's, maar helpen we ook energieverspilling tegen te gaan en het milieu te beschermen.

Haal jij de oplader altijd uit het stopcontact?

Advertisement