Alle redenen waarom je nooit spinnen zou moeten doden die je in huis vindt

Janine image
door Janine

13 Augustus 2020

Alle redenen waarom je nooit spinnen zou moeten doden die je in huis vindt
Advertisement

Helaas is de angst voor spinnen, zoals die voor slangen, een van de meest gewortelde gevoelens: zelfs vandaag de dag zijn er veel mensen die, zodra ze een spin zien, rennen om een ​​krant of een pantoffel te halen om er op de meest drastische manier vanaf te komen. Toch zouden diezelfde mensen waarschijnlijk van gedachten veranderen als ze wisten dat hun gebaar zelfs contraproductief kan zijn: in feite werken spinnen precies als compensatoren van de hoeveelheid insecten die in een bepaalde omgeving aanwezig zijn.

via phys.org

Akash.nakka/Wikimedia

Akash.nakka/Wikimedia

Spinachtigen hebben altijd onaangename gevoelens opgewekt, zoals walging of zelfs echte angst. Het is geen toeval dat de term "arachnofobie" precies de min of meer irrationele angst van deze wezens aangeeft, die zelfs paniekaanvallen kunnen veroorzaken.

Er zijn er die bang voor ze zijn omdat ze ze associëren met schadelijke of giftige insecten, anderen hebben alleen een instinctieve afstoting. Toch is er meer dan één reden waarom het doden van hen moet worden vermeden. Naast mythen en geruchten vertegenwoordigen spinnen een kostbaar element in het huiselijke ecosysteem.

Elke habitat heeft zijn eigen balans en de achtpotige huurders helpen deze te behouden. Spinnen zijn natuurlijke vijanden, ze voeden zich met parasieten zoals vliegen en muggen, of zelfs andere spinnen. Deze functie is erg handig om de omgeving "gezond" te houden.

Advertisement
pixabay

pixabay

Bijna alle soorten spinachtigen zijn giftig, maar hun werkelijke vermogen om schade toe te brengen is zeer beperkt. Gebeurtenissen waarin een ontmoeting met een mens in een gevaar verandert, zijn vrij zeldzaam.

Als de angst echter sterker is dan welke rationele verklaring ook, kan er nog steeds een middenweg worden gevonden. De volgende keer dat je een spin in je huis aantreft, kun je in plaats van erop te trappen, hem "vangen" en ergens anders loslaten.

Als je er daarentegen in slaagt ermee te leven, kun je een uitstekende bondgenoot aan je zijde hebben en een beschermer tegen vervelende insecten. In zekere zin kun je vertrouwen op je ”vriendelijke huis-spin”.

Advertisement