Alle gevaren van de adderbeet: dit moet je doen... en dit moet je juist NIET doen

Janine image
door Janine

28 Juli 2019

Alle gevaren van de adderbeet: dit moet je doen... en dit moet je juist NIET doen
Advertisement

Met de komst van het warme seizoen kunnen we volop genieten van wandelingen en uitstapjes, waarbij we ons misschien meer wijden aan het verkennen van dat deel van de ongerepte natuur dat de rest van het jaar zo ver weg lijkt. Of het nu in de bergen is of op warmere plaatsen, de natuur zal ons altijd ongelooflijke emoties geven, maar in beide gevallen moeten we aandacht besteden aan die kleine valkuilen die altijd op de loer liggen. Met de komst van de warmere maanden ontwaken ook de kleine slangen, zoals adders, die we moeten weten te herkennen en waarvan we moeten leren onszelf te verdedigen.

via healthdirect.gov.au

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Als we een mooie wandeling in de bergen willen maken, moeten we de risico's van zijn beet kennen. Allereerst moeten we goed gekleed zijn voor de excursie: lange sokken en schoenen tot aan de kuit, evenals een lange broek. Tijdens de wandeling is het belangrijk om lawaai te maken, misschien door jezelf te helpen met een stok, om eventuele adders of dieren die potentieel gevaarlijk voor ons zijn te kunnen wegjagen. Als je paddestoelen gaat zoeken, wees dan heel voorzichtig met je handen, want adders verbergen zich graag onder stenen.

Hoe herken je de beet van een adder? De beet is goed herkenbaar: het bestaat uit twee tekens van ongeveer 6-8 mm uit elkaar, omringd door een transparante substantie. De aanval van de adder is min of meer ernstig, afhankelijk van de leeftijd van de persoon, zijn gewicht, zijn gezondheidstoestand voorafgaand aan de beet en ook waar je gebeten bent.

Wat zijn de symptomen? De eerste symptomen verschijnen onmiddellijk na de beet: zwelling, erytheem, roodheid en gelokaliseerde pijn. Andere, ernstiger symptomen kunnen na 24 uur optreden: misselijkheid, braken, spierpijn, diarree, duizeligheid en lage bloeddruk.

Wat te doen na de beet? Roep direct hulp of neem contact op met de eerste hulp om de noodzakelijke medische behandeling zo snel mogelijk te krijgen. Als hulpverlening op zich laat wachten, is het eerste wat je moet doen de ledematen van de gebeten persoon bevrijden van kettingen, ringen en armbanden, zodat de zwelling veroorzaakt door het gif het niet ingewikkelder maakt. Blijf kalm omdat verhoogde hartslag een grotere bloedstroom bevordert en bijgevolg een snellere verspreiding van het gif. De wond moet aan de buitenkant worden gewassen met waterstofperoxide of ten minste met gewoon water om overtollig gif te verwijderen.

Advertisement
maxpixel

maxpixel

Maar wat moeten we absoluut vermijden in het geval van een adderbeet?

- Desinfecteer de wond niet met ontsmettingsmiddelen op alcoholbasis of alcoholische dranken! Alcohol in contact met gif kan zeer giftige reacties veroorzaken.

- Knijp niet in de wond om het gif eruit te laten komen.

- Zuig het gif er niet uit.

- Knel de gebeten ledemaat niet af met een elastiek of een riem.

- Dien geen tegengif toe.

Deze praktijken kunnen zeer schadelijk zijn als ze in praktijk worden gebracht door onervaren mensen. We raden je daarom aan onmiddellijk contact op te nemen met het personeel van de eerste hulp.

Advertisement