Wat gebeurt er met je lichaam als je nagellak op je nagels aanbrengt - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat gebeurt er met je lichaam als je…
Deze kat met een menselijk gezicht is het vreemdste dat je vandaag ziet: zijn foto's zijn de hele wereld over gegaan 7 manieren om spataderen te verminderen zonder medicijnen te gebruiken

Wat gebeurt er met je lichaam als je nagellak op je nagels aanbrengt

Door Janine
21.729
Advertisement

Nagellak geeft net dat beetje meer aan de nagels van je handen en voeten; de verscheidenheid aan kleuren en texturen lijkt oneindig en je zou ze allemaal willen uitproberen, waardoor je regelmatig van kleur wisselt.

Toch kan misbruik van nagellak op de lange duur niet alleen de nagels beschadigen, vergelen en uitdrogen, maar het kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoe komt dat en hoe kun je het voorkomen?

via: USA Today

Giftige componenten

De oorzaken van de giftigheid van nagelllak zijn te wijten aan een aantal componenten, zoals:

  1. Tolueen. Het is een oplosmiddel dat de nagels een gladde afwerking geeft met behoud van de kleur. Het kan echter verstoringen veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel en het voortplantingssysteem. Wanneer de nagellak van slechte kwaliteit is, kan tolueen hoofdpijn, zwakte, flauwvallen en misselijkheid veroorzaken.
  2. Formaldehyde. Het is een kleurloos gas dat de duur van de nagellak helpt te verhogen. Het blijft echter een giftige en carcinogene stof, die bij allergische personen kan leiden tot het ontstaan van dermatitis en zelfs chemische brandwonden; in ernstige gevallen is het verantwoordelijk voor hartproblemen en convulsies.
  3. Dibutyl Рthalaat (DBP). Gebruikt als parfum, kan dit olieachtige, heldere en kleurloze product endocriene stoornissen, gynaecologische aandoeningen en aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken.
  4. Kamfer. In grote hoeveelheden is kamfer giftig als het wordt ingenomen en kan het epileptische aanvallen, verwarring, prikkelbaarheid, neuromusculaire hyperactiviteit, hallucinaties, misselijkheid, braken en duizeligheid veroorzaken.

Hoe kies je een nagellak

foto: Wheat/flickr

Gezien de giftigheid van deze stoffen zijn er tegenwoordig nagellakken op de markt die geen risico's met zich meebrengen. Let gewoon op de tekst op de fles; in het bijzonder:

"5-Free" betekent dat het product geen formaldehyde, de daarvan afgeleide harsen, tolueen, DBP of kamfer bevat.

"3-Free" betekent dat de nagellak vrij is van slechts drie componenten, namelijk formaldehyde, DBP en tolueen.

Als je niet-giftige produkten kunt gebruiken, waarom zou je dat dan niet doen?

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt