Het sprookje van de varen en de bamboe die je moet lezen als je door een moeilijke periode heen gaat - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het sprookje van de varen en de bamboe…
Wie blijft slapen nadat de wekker afgaat is intelligenter: dat zegt de wetenschap 21 mensen die een doel wilden bereiken en erin zijn geslaagd: nu zijn ze inspirerend voor ons allemaal

Het sprookje van de varen en de bamboe die je moet lezen als je door een moeilijke periode heen gaat

1.745
Advertisement

In ieders leven zijn er ups en downs. Als we in een gelukkige periode zijn, slaagt alles en lijkt het onmogelijk dat dingen anders kunnen gaan. Maar als we een moment hebben waarbij iets tegen zit, gaat niets goed, we vragen ons af hoe het mogelijk was om op deze manier te eindigen, we herkennen onszelf bijna niet meer. Het zijn veel voorkomende ervaringen en het is normaal om te twijfelen.

In werkelijkheid is alle mensen, in alle tijden en alle plaatsen dit overkomen. Dat bewijst dit oude oosterse sprookje dat ons uitnodigt om de implicaties van het lot met wijsheid onder ogen te zien.

foto: maxpixel

Er was eens een timmerman die een gelukkig leven leidde: een liefhebbende vrouw, twee prachtige kinderen en een baan dat zijn vruchten afwierp. Op een gegeven moment begon het met zijn bedrijf slechter te gaan en leek het of steeds minder mensen zijn diensten nodig hadden. Een vriend raadt hem aan om naar een wijze oude man te gaan die middenin het bos woont.

De volgende ochtend gaat de timmerman op zoek naar de wijze en bereikt hij na vele uren wandelen eindelijk het huis van de oudere man.

Hij wordt met genegenheid begroet, de wijze biedt hem thee aan en de timmerman vertelt hem over zijn problemen. Na een paar minuten stilte vraagt de oude wijze de timmerman om hem te volgen in zijn achtertuin, die hij in de loop der jaren met veel zorg heeft verzorgd.

"Ik moet je een verhaal vertellen" zegt de wijze man "zie je die varen en die bamboe in het midden van de tuin?"

De timmerman knikt. "Ik plantte ze vele jaren geleden, op dezelfde dag, en ik gaf ze dezelfde zorg, maar ze reageerden er niet hetzelfde op".

Advertisement
foto: Pixabay

De varen werd onmiddellijk sterk en weelderig, maar van de bamboe was geen spoor te bekennen. De jaren verstreken en ik bleef de planten op dezelfde manier behandelen. Na vijf jaar verscheen er een kleine bamboescheut. De plant is in zeer korte tijd groter en sterker geworden dan de varen. "

"Waarom, volgens jou?" vraagt de oude man aan de timmerman die niet weet hoe hij moet antwoorden. "Ik zal het je zeggen: omdat de bamboe al die jaren zijn wortels verspreidde. Hij wist dat hij het nodig had voor het pad dat hij moest nemen en nam alle tijd die hij nodig had om te groeien en sterk te worden."

"Er zijn perioden waarin we zijn als de varen: we bereiken onmiddellijk wat we willen." Andere perioden zijn zoals de bamboe: we bereiden ons voor op betere tijden."

"Je bent nu als de bamboe, maar waar je doorheen gaat is niet nutteloos: je legt de basis voor een nog betere toekomst." De timmerman begrijpt het en dankt de oude wijze die, voordat hij hem groet, hem herinnert aan een immense waarheid:

"Niets is toeval in het leven: geluk houdt je evenwichtig. Pogingen houden je sterk. Pijnen houden je menselijk. De vallen houden je bescheiden. Het succes houdt je helder".

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt