Hij studeerde op 80-jarige leeftijd voor de tweede keer af: "Studeren heeft me gered na het verlies van mijn vrouw"

Janine image
door Janine

17 Mei 2022

Hij studeerde op 80-jarige leeftijd voor de tweede keer af: "Studeren heeft me gered na het verlies van mijn vrouw"
Advertisement

School- of universiteitsboeken tevoorschijn halen na een bepaalde leeftijd is niet gemakkelijk, - de hersenen worden niet meer getraind om elke dag nieuwe concepten te leren en het kan moeilijk zijn om een ​​nieuw vormingspad te beginnen. In sommige gevallen kan het echter een echte redding zijn, ondanks alle moeilijkheden die het hoofd moeten worden geboden. Dit is het geval van de heer Fernando Armellini, geboren in 1942, die na vele jaren besloot zich in te schrijven aan de universiteit en een tweede graad te behalen. Waarom deed hij dat? Voornamelijk om de pijn na het overlijden van zijn vrouw te bestrijden, een verlies dat een onoverkomelijke leegte bij hem achterliet, maar waar hij dankzij zijn studie mee in het reine kon komen.

via Repubblica

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Fernando Armellini keerde terug naar de universitaire klaslokalen om weer te gaan studeren, een passie die hij altijd heeft gehad sinds hij een jongen was. De heer Fernando studeerde in zijn jonge jaren af ​​in de rechten en werkte zijn hele leven als bedrijfsmanager in de bouw- en detailhandelssectoren. 51 jaar leefde hij aan de zijde van zijn wederhelft, die helaas is overleden. Een pijn die onoverkomelijk leek en dat misschien ook is: hoe accepteer je het overlijden van je levenspartner? De heer Fernando kreeg de kans om twee wegen te bewandelen, nadat hij weduwnaar werd: "Een enorme pijn, die vandaag nog steeds geen troost vindt. Ik zag mezelf op een kruispunt: ofwel depressie of studie, waarvoor ik altijd een grote toewijding heb gehad".

Advertisement

Trento, prende la seconda laurea a 80 anni in casa di riposo: «A lezione mi scambiavano per il prof». Fernando Armellini...

Pubblicato da Corriere dell'Alto Adige su Martedì 10 maggio 2022

Nadat hij weduwnaar was geworden, schreef Fernando zich daarom in aan de universiteit van Trento, waar hij een masterdiploma in filosofie behaalde met een proefschrift over het werk van de Duitse filosoof Günther Anders. De heer Fernando, in de 80, legde uit hoe hij zich voelde toen hij terugkeerde naar de klas en hoe het was om met andere jongere studenten om te gaan: "Ik kwam de klas binnen en voelde me ongemakkelijk: de andere studenten zagen me aan voor de docent. Afgezien van de Covid-periode heb ik de lessen altijd persoonlijk gevolgd. Ik geef toe, het was moeilijk: ik besteedde 10-12 uur per dag aan studeren, ik slaagde erin om op schema te eindigen".

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Door de lessen persoonlijk te volgen, realiseerde Fernando zich ook het ongelooflijke verschil tussen de jongeren van vandaag en het verleden, een gevoel dat misschien nog meer naar voren kwam door de pandemie: "De relaties tussen de jongeren van vandaag zijn heel anders, ik zie het gevoel niet dat er ooit was: ik voelde zoveel eenzaamheid, zoveel leegte”.

Misschien zouden we moeten nadenken over de woorden van de heer Fernando en vanaf hier opnieuw beginnen.

Advertisement