Slapen met de ventilator aan kan bijwerkingen hebben bij mensen met allergieën, keelpijn en overmatig zweten

Janine

24 Augustus 2018

Slapen met de ventilator aan kan bijwerkingen hebben bij mensen met allergieën, keelpijn en overmatig zweten
Advertisement

Elke zomer is er het probleem van die ondraaglijke hitte, die in de heetste periodes onze slaap en dus ook de dagelijkse productiviteit  in gevaar kan brengen. Hoewel velen de afgelopen jaren hebben gekozen voor de installatie van een airconditioner, besluiten diegenen die om ecologische redenen of om hoge rekeningen te vermijden, te vertrouwen op een ventilator of plafondventilator. Maar wat zijn de voordelen en risico's die voortvloeien uit het gebruik van deze voorwerpen?

via livescience.com

Advertisement
The Sleep Judge/Flickr

The Sleep Judge/Flickr

De ventilator doet niets anders dan de lucht circuleren in een omgeving die zonder deze zou worden gekenmerkt door stilstaande lucht. Het resultaat is dat, vooral tijdens de nachtelijke uren, de passage van lucht op het lichaam de huid toelaat om de warmte beter te verspreiden en zo de meest hete nachten te overleven. Over het algemeen zijn experts daarom van mening dat de ventilator feitelijk een geldig en goedkoop alternatief is voor de airconditioner. Zoals met alles, is het echter noodzakelijk om de contra-indicaties te kennen.

Dit koelsysteem is mogelijk niet geschikt voor mensen die last hebben van een droge keel en ogen: de luchtcirculatie verwijdert vocht en sommige mensen hebben een gevoel van droogheid in de keel, vergelijkbaar met een echte keelpijn. Oogdruppels en een glas water op het nachtkastje zijn gewoonten die het probleem kunnen oplossen.

Als je bovendien last hebt van overmatig zweten, kan de ventilator schadelijk zijn voor de spieren: een directe straal lucht op een zweterige rug kan de mobiliteit van de spieren voor een hele dag in gevaar brengen. In dit geval moet je aan je positionering werken, zoals je hieronder zult zien.

Tot slot, aandacht voor allergieën: als de kamer niet perfect schoon is (of in het geval van, bijvoorbeeld, de aanwezigheid van dieren), zal de ventilator niets anders doen dan het stof van de meest verborgen hoeken op doen waaien en het naar de luchtwegen laten vliegen. Zorg er dus voor dat je in een schone omgeving slaapt en reinig de ventilatorbladen.

Enkele voorzorgsmaatregelen:

Enkele voorzorgsmaatregelen:

Ten eerste, richt de straal nooit rechtstreeks op het lichaam, maar plaats hem ver weg en draai hem zo mogelijk om de recirculatie te accentueren. Vermijd ook om hem de hele nacht aan te laten staan: naarmate de nacht vordert, daalt de temperatuur en kan het effect van "frisheid" in de vroege uren van de ochtend "koud" worden. Koop in dit geval een ventilator met een timer of koop een aquariumtimer (die zijn heel voordelig) waarmee je de ventilator laat in de nacht uit kunt schakelen.

Er zijn maar een paar trucs nodig om ervoor te zorgen dat een zo goedkoop voorwerp een geweldige bondgenoot kan worden voor je welverdiende nachtrust!

Advertisement