Door dicht bij de zee te zijn, kunnen onze hersenen ons rustiger en ontspannener maken

Janine

29 Augustus 2018

Door dicht bij de zee te zijn, kunnen onze hersenen ons rustiger en ontspannener maken
Advertisement

Tijd doorbrengen in de open lucht, wandelen in het bos, in de bergen of aan zee, brengt voordelen voor ons lichaam en geest met zich mee. Misschien weet niet iedereen dat tijd doorbrengen op het strand veel positieve effecten kan hebben, te beginnen met de stressniveaus die we elke dag verzamelen. Maar op welke manier kan het naar het strand gaan, tijd doorbrengen op het strand of gewoon een duik in het water nemen je je beter laten voelen?

via nbcnews.com

Advertisement

Pxhere

Het is bekend dat tijd doorbrengen in de buitenlucht goed is voor lichaam en geest. Volgens neurowetenschappers zou het ook van tijd tot tijd een dag op het strand doorbrengen positieve gevolgen voor ons leven hebben. De rust en kalmte die je volgens studies aan zee inademt, wordt gedefinieerd als de "Blauwe Ruimte". Op deze manier heeft het de bijnaam gekregen van de gunstige effecten op de hersenen, veroorzaakt door het geluid van de golven en de ontspannende lucht die typerend is voor de stranden. Als je je in de blauwe ruimte bevindt, kun je je altijd op een hypnotiserende manier op je gemak voelen.

Wanneer je merkt dat je ontspannen bent zittend op een ligstoel, is dat geen gevoel dat je in je hoofd hebt, maar eigenlijk een andere manier van reageren van de hersenen op de prikkels van de externe omgeving! Maar hoe kan de zee je lichaam helpen?

Pexels

 

Naar het strand gaan vermindert stress. De natuurlijke vijand van stress is het water, dus in het geval van een duik of gewoon je voeten nat te maken, zul je ongetwijfeld een gevoel van ontspanning merken. Het water heeft de bijzondere eigenschap dat je je op je gemak voelt en verwend, zelfs de kleur die de zee onderscheidt, oftewel blauw, heeft het vermogen om stress te verminderen.

Naar het strand gaan vermindert gevoelens van depressie. Het geluid van de golven en de geur van de zee kan je helpen om een meditatieve ruimte te bereiken, ver weg van de chaos van het dagelijks leven en de stress van de stad. Een wandeling langs de zee maken, diep ademhalen terwijl je gewiegd wordt door het geluid van de golven, kan zeer voordelige implicaties hebben.

De zee helpt je creativiteit. Net zoals het helpt om stress en depressieve symptomen te verminderen, kan het strand helpen de creatieve blokkades te overwinnen die ons vaak teisteren. Net als wanneer je in een meditatieve staat verkeert, helpt de rust van het strand je je te concentreren op de dingen die je echt nodig hebt. Als je in de blauwe ruimte bent, kun je je geest zuiveren en projecten op een meer creatieve manier onder ogen zien.

Daarom kan het regelmatig tijd doorbrengen op het strand jouw levensvisie ten goede veranderen. In contact staan met de natuur, heeft over het algemeen een goede uitwerking op lichaam en gezondheid, maar het strand in het bijzonder kan direct op ziel en geest inwerken!

 

Advertisement