Het boze oog: de oude techniek waarmee onze grootmoeders negatieve energieën probeerden te herkennen

Janine image
door Janine

01 September 2018

Het boze oog: de oude techniek waarmee onze grootmoeders negatieve energieën probeerden te herkennen
Advertisement

In de donkere tijdperken waarin wetenschap en vooruitgang zich nog niet als het baken van de mensheid hadden ingesteld, vonden twijfels over natuurlijke en sociale fenomenen even eenvoudige als fantasierijke verklaringen in het bovennatuurlijke: bijgeloof werd daarom de meest effectieve manier om het meest onverklaarbare of onaanvaardbare te voorkomen en te genezen.

Het boze oog is één van de meest voorkomende populaire tradities op elke breedtegraad en leeftijd: al in het 3e millennium voor Christus geloofden de Soemeriërs dat jaloezie en kwade verlangens ongeluk konden brengen op het onderwerp van gretige blikken.

Als het gemakkelijk was om het aan te trekken, was er ook een manier om het te ontdekken en er vanaf te komen: zo gaat het in zijn werk.

via WeMystic

Advertisement
Het boze oog: de oude techniek waarmee onze grootmoeders negatieve energieën probeerden te herkennen - 1

Het noodzakelijke om het boze oog te detecteren bestond uit een ei (bij voorkeur wit), een glas en water. Eerst moest je het ei doorgeven aan het vermeende slachtoffer van de betovering, als een moderne metaaldetector, en het vervolgens breken in het glas gevuld voor de helft met water.

Hoe lees je het ei? Heel eenvoudig (als je de volgende interpretaties kent): breek een ei in een glas water.

  1. De bubbels rond de dooier wijzen erop dat de persoon moe is, geen energie heeft en spierpijn of duizeligheid kan hebben.
  2. In de dooier kan een 'figuur' verschijnen: als het een mens is, symboliseert het de persoon die jaloers op je is, is het een dier, dan moet je je toevlucht nemen tot dromen om de bron van de zorg te begrijpen.
  3. Stipjes in het ei - zoals een naald of een nagel - wijzen op de aanwezigheid van mensen die jaloers op je zijn en je proberen te hinderen.
  4. Als de dooier bedekt is als een mantel, is er iemand die je stoort.
  5. De aanwezigheid van zwarte of rode vlekken in de dooier duidt op een gebrekkige gezondheid.
  6. Als het ei ondoorzichtig is, met pieken en bubbels, is het boze oog aanwezig.
  7. Gekrulde figuren wijzen daarentegen op een goede gezondheid.
  8. Als de dooier niet zakt, maar blijft hangen of beweegt, bemoeit iemand zich waarschijnlijk met jouw leven.

In het boze oog geloven, samen met talloze andere bijgelovigheden, zijn nog steeds erg verbonden met onze traditie: hoewel hun ongegrondheid duidelijk is, kan het toch leuk zijn zo'n 'ritueel' uit te proberen en misschien de signalen gebruiken om iets in het leven voor eens en voor altijd te veranderen.

Wat het antwoord ook is, weet dat je het ei ook kunt bakken en opeten ;)

Advertisement