Degenen die het huis voor Kerstmis lang van tevoren versieren, zijn over het algemeen gezelliger en gelukkiger: een studie onthult het

Janine image
door Janine

12 September 2018

Degenen die het huis voor Kerstmis lang van tevoren versieren, zijn over het algemeen gezelliger en gelukkiger: een studie onthult het
Advertisement

Aan het einde van de zomer zijn er mensen die zich verheugen en anderen die wanhopen: sommigen kijken ongeduldig uit naar de komst van de kou, naar dikke truien en de kerstfestiviteiten, anderen die al nadenken over de volgende strandvakantie. In dit opzicht heeft de wetenschap gekozen voor degenen die de winter- en kerstversiering uit de dozen hebben gehaald lang voordat de winter zelf arriveerde. Het lijkt erop dat wie dit doet, of wie al lang tevoren aan de decembermaand denkt, een gelukkiger en meer sereen persoon is.

via Science Direct

Advertisement
John Morgan/Flickr

John Morgan/Flickr

Elk jaar zijn we getuige van een fenomeen dat niet iedereen leuk vindt: de vroegtijdige blootstelling van kerstdecoraties, terwijl het klimaat en de atmosfeer nog ver te zoeken zijn. Toch lijken sommige mensen gewoon vooruit te willen lopen, een gevoel van vreugde en welzijn hebben in het feestelijk versieren van het huis wanneer de herinnering aan de zomervakantie nog vers is.

Advertisement
Nevit Dilmen/Wikimedia

Nevit Dilmen/Wikimedia

Psychologen en sociologen hebben dit fenomeen onderzocht, met zeer interessante conclusies: kort gezegd, degenen die ruim van tevoren kerstdecoraties ophangen, doen dit om momenten in verband met welzijn en sereniteit opnieuw te beleven. Dit zijn gevoelens die heel vaak te maken hebben met de kindertijd, toen Kerstmis een feest was waarvoor het de moeite waard was om lang voor af te tellen. De decoraties zijn daarom niets meer dan 'ankers' om in de magische sfeer van Kerstmis te blijven.

Bovendien zijn mensen die de gewoonte hebben om kort na het einde van de zomer over Kerstmis of de winter na te denken, verenigd door specifieke karaktereigenschappen: volgens een studie zijn het vaak gelukkige, positieve en optimistische mensen, die zich geen zorgen maken over het oordeel van anderen, en ze volgen ook geen kalender of klok om gelukkig te zijn. Als het huis met lichttjes en kerstballen wordt versierd, maakt het niet uit of het september of oktober is.

pexels.com

pexels.com

Als jij ook zo iemand bent die in augustus met de voorbereidingen voor Kerstmis zou willen beginnen, zullen we je niet bekritiseren: als dit je een goed gevoel geeft, doe het dan en maak je geen zorgen over kalenders of het oordeel van anderen. Wat er uiteindelijk te voorschijn komt, is jouw sympathie en aanstekelijke geluk. Jouw familieleden en buren zullen je op de lange termijn dankbaar zijn!

Advertisement