Denken dat je elk moment sterk moet zijn, kan leiden tot een emotionele inzinking: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

21 September 2018

Denken dat je elk moment sterk moet zijn, kan leiden tot een emotionele inzinking: dat beweert een studie
Advertisement

We zijn allemaal weleens gestrest, de één wat meer dan de ander en om verschillende redenen. Maar sommigen raken overal gestrest door: niet alleen vanwege het werk, maar ook door de conflicten die normaal gesproken ontstaan met mensen, door het gezin, de toekomst, het verleden, voor de angst om te moeten kiezen.

Emotionele uitputting is als een bom die explodeert zonder een klok, van de ene dag op de andere. Zonder waarschuwing. Het is als een touw dat breekt zonder tekenen van verzwakking te vertonen, althans voor wat aan de buitenkant te zien is.

via Health Line

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De emotionele ineenstorting is als vallen in de afgrond van negativiteit: depressie, melancholie en wanhoop wisselen elkaar af. In ernstige gevallen is dit het moment waarop zich chronische ziekten ontwikkelen. De lucht ontbreekt, de ademhaling is kort en zwaar en het lijkt erop dat er geen manier is om terug te keren naar een lichtere levensstijl. De druk is te zwaar geworden.

De geest is moe, maar ook het lichaam: men klampt zich vast aan dat sprankje innerlijke kracht om een glimlach te laten zien, ook al brokkelt binnenin alles af.

Advertisement

Wat veroorzaakt emotionele uitputting

Wat veroorzaakt emotionele uitputting

pixabay.com

Degenen die het gevoel hebben dat ze veel minder ontvangen dan wat ze geven, ontwikkelen innerlijke gevoelens van frustratie en onderwerping. Degenen die het vaakst getroffen worden door emotionele instorting zijn degenen die hun best doen op elk gebied, zelfs ten koste van hun eigen welzijn.

Ze cijferen zichzelf voortdurend weg in de hoop de juiste erkenning voor hun inzet te ontvangen, maar eindigen altijd met spijt omdat ze ook deze keer weer op de tweede plaats staan. Op het werk en in het gezin staan deze mensen altijd klaar om voor alles te zorgen en de verantwoordelijkheid voor alles op zich te nemen.

Deze mensen voelen zich uiteindelijk geannuleerd, niet-bestaand: na het opofferen van tijd voor zichzelf voelen ze zich tegelijkertijd leeg en vol over dingen die op anderen betrekking hebben.

Wat zijn de symptomen van emotionele uitputting?

Wat zijn de symptomen van emotionele uitputting?

pixabay.com

  • Lichamelijke vermoeidheid: uitputting verspreidt zich van de ochtend bij het ontwaken, tot de avond wanneer de eetlust ook ontbreekt.
  • Emoties vlakken af: de persoon die op het punt staat een emotionele instorting te hebben, voelt niet langer sterke emoties, zowel positief als negatief. Ze hebben allemaal dezelfde grijze kleur.
  • Ontbreken van motivatie: gebrek aan wilskracht om iets te doen, zelfs waar men eerst plezier in had.
  • Onvermogen om te concentreren: de geest is zo vol dat men zich niet op één enkele gedachte kan concentreren. Er heerst een gevoel van verwarring.
  • Vergeetachtigheid: de persoon die aan emotionele uitputting lijdt, begint wat geheugenverlies te krijgen en een aantal belangrijke dingen te vergeten. Door deze gebeurtenissen voelt men zich nog zwakker en ontoereikend.
  • Prikkelbaarheid: er ontstaan aanvallen van woede en nervositeit waarin men zichzelf niet herkent.
  • Slapeloosheid: de kwaliteit van slaap verslechtert, men wordt continu wakker, ook vanwege onrustige dromen.

Hoe je emotionele uitputting kunt overwinnen en voorkomen

Hoe je emotionele uitputting kunt overwinnen en voorkomen

pexels.com

Het meest effectieve wapen om een periode van emotionele ineenstorting te boven te komen, is absolute rust: het kan ook nuttig zijn om tijdelijk afstand te nemen van alles dat stress veroorzaakt, het interne evenwicht te herstellen en de omstandigheden te analyseren die tot uitputting hebben geleid.

Om uitputting te voorkomen, is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je ALTIJD de tijd krijgt om aan je welzijn te besteden: het hoeft niet per se een moment te zijn dat je je toewijdt aan een activiteit in het bijzonder, ook jezelf tijd geven zonder iets te hoeven doen is erg nuttig.

Tegelijkertijd moeten we leren om niet te streven naar perfectie: dingen zijn niet onoverwinnelijk alleen als jij ervoor zorgt, het is ook goed als het niet volmaakt is. Het nastreven van het ideaal van perfectie en totale controle over situaties is een utopie die alleen tijd en gezondheid kost.

Advertisement