Vrouwen herinneren zich de details van een gesprek beter dan mannen: dat zegt de wetenschap - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vrouwen herinneren zich de details van…
Een stel vindt meer dan 200 noten verstopt door eekhoorns in de motorkap van hun SUV Een vriendschap raak je niet kwijt door afstand en verwatert niet met de tijd: het duurt voor altijd

Vrouwen herinneren zich de details van een gesprek beter dan mannen: dat zegt de wetenschap

Door Janine
1.347
Advertisement

Volgens een studie van het Karolinska Institutet, gepubliceerd in Psychological Bulletin, zouden mannen en vrouwen ook anders zijn in hoe ze informatie en situaties in hun leven onthouden. Terwijl de eersten een prevalentie van semantisch geheugen hebben, dat wil zeggen, dat verbonden is aan betekenissen en symbolen, hebben de laatsten een groter episodisch geheugen, gericht op tekstuele en contextuele inhoud die verwijst naar een tijdsperiode. Hieronder leggen we uit hoe ze allebei functioneren.

foto: Unsplash

Het onderzoek zou een ander belangrijk hoofdstuk kunnen toevoegen om te begrijpen waarom de twee geslachten zo vaak moeite hebben met communiceren. Het gaat er dus niet alleen om hoe men de wereld benadert, hoe men denkt, maar ook hoe dingen worden onthouden.

Vrouwen kunnen kort gezegd zinnen, gesprekken en situaties die ermee verband houden in een chronologische volgorde opnemen en archiveren. Dus spreek hen niet tegen als ze zeggen dat hun partner of collega op een bepaalde datum iets heeft gezegd of gedaan, omdat ze vrijwel zeker gelijk hebben. Mannen hebben voor de verandering een groter vermogen om het geheugen te koppelen aan abstracte beelden, dus niet aan wat iets in strikte zin is, maar aan wat het wil vertegenwoordigen. Hier ligt het echte probleem van “lost in translation”, omdat een vrouw zich min of meer precies de woorden herinnert die zijn gezegd, een man herinnert zich in plaats daarvan wat hij bedoelde te zeggen.

foto: Unsplash

In plaats van een louter theoretische oefening te zijn, is het onderzoek gebaseerd op een meta-analyse van 617 enquêtes die meer dan 40 jaar, van 1973 tot 2013, werden uitgevoerd, op een steekproef van ongeveer anderhalf miljoen deelnemers. Een ander interessant detail is dat het onderzoek een grotere aanleg van vrouwen toonde om geuren en gezichten te onthouden, wat erg handig is om precies wie en wat te catalogiseren, zelfs na vele jaren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt