5 wetenswaardigheden waarom linkshandige mensen als speciale mensen kunnen worden beschouwd

Janine image
door Janine

17 Januari 2020

5 wetenswaardigheden waarom linkshandige mensen als speciale mensen kunnen worden beschouwd
Advertisement

Eens was het leven voor linkshandigen niet bepaald bergafwaarts: degenen die geboren werden met de neiging om de linkerhand in plaats van de rechter te gebruiken, werden sinds hun kindertijd gecorrigeerd, omdat de linkerhand als "de hand van de duivel" werd beschouwd. Gelukkig is dit verzinsel in de loop van de tijd verdwenen en kunnen linkshandigen tegenwoordig een normaal leven leiden, zonder dat hun bijzonderheid een bron van discriminatie is. Hoewel vandaag de dag de hele wereld vooral is “ontworpen” voor rechtshandigen, slagen linkshandigen er toch in een normaal leven te leiden, zonder enige vorm van obstakels. En gelukkig maar, omdat ten minste 10% van de wereldbevolking linkshandig is. Verder lijkt het erop dat linkshandigen worden gekenmerkt door een aantal ongelooflijke kwaliteiten.

Advertisement
Reddit

Reddit

1. Linkshandige mensen zijn slimmer: linkshandige mensen gebruiken vaker de rechter hersenhelft en kunnen, zoals beschreven in een neuropsychologische studie uit 2006, gemakkelijker van de linker naar de rechter hemisfeer gaan en ze kunnen beide kanten van de hersenen tegelijkertijd gebruiken. Dit proces omvat een snelheid van denken en een veel snellere en effectievere verwerking van informatie.

2. Linkshandige mensen kunnen creatiever zijn: je hebt waarschijnlijk gehoord dat linkshandige mensen over sterke artistieke vaardigheden beschikken. Het is duidelijk dat er veel creatieve mensen zijn die de rechterhand gebruiken, maar linkshandig zijn kan zelfs een voordeel hebben. Ook hier ligt de kracht van linkshandigen in het feit dat ze beide hersenhelften efficiënter kunnen gebruiken. De psycholoog Chris McManusel legt in zijn boek "Rechterhand, Linkerhand" uit hoe de rechterhersenhelft, of de plaats waar creatief denken het meest plaatsvindt, sterk ontwikkeld is bij linkshandige mensen. Aan de andere kant kan het geen toeval zijn dat M.C. Escher, Michelangelo, Raphael, Leonardo Da Vinci en misschien zelfs van Gogh allemaal linkshandig waren, toch?

Advertisement
Wikimedia / Keith Allison

Wikimedia / Keith Allison

3. Linkshandigen hebben een betere gezondheid: een studie gepubliceerd in Laterality benadrukte hoe linkshandigen minder kans hebben op zweren of artritis - de bevinding benadrukte het feit dat linkshandig DNA extra bescherming zou kunnen bieden tegenover deze pathologieën.

4. Linkshandige mensen kunnen beter zijn in sport: Wist je dat 25% van de honkbalwerpers van de Major League linkshandig zijn? Dezelfde auteur van het onderzoek van Neuropsychologie uit 2006 stelde dat dit gebruik van de hemisferen de reactietijden van linkshandigen zou kunnen versnellen. Ook wanneer het gaat om sporten zoals honkbal, basketbal en tennis, hebben linkshandigen de neiging om een ​​bepaald voordeel te hebben, vanwege hun verschillende fysieke oriëntatie. Linkshandige mensen kunnen zelfs beter zijn in videogames!

5. Wat geestelijke gezondheid betreft, hebben linkshandigen verschillende behoeften: volgens een onderzoek van Cornell University, hebben linkshandigen hun emoties vaak in verschillende delen van hun hersenen dan anderen, dus we kunnen niet verwijzen naar standaardstudies over rechtshandig zijn met betrekking tot linkshandigen.

Unsplash

Unsplash

Kortom, als je linkshandig bent, heb je het geluk dat je tot die 10% van de bevolking behoort met echt unieke kwaliteiten!

Advertisement