Wat je ziet in deze optische illusie kan je mentale leeftijd onthullen

Janine image
door Janine

25 September 2018

Wat je ziet in deze optische illusie kan je mentale leeftijd onthullen
Advertisement

Optische illusies zijn van die dingen die onvermijdelijk altijd ieders mening kunnen verdelen. Als een team wetenschappers besluit een sociaal experiment te doen met een van de meest beroemde afbeeldingen ter wereld op het gebied van optische illusies, kan het resultaat echt ongelooflijk zijn! Probeer ook deze test uit te voeren, bekijk de afbeelding een paar seconden en probeer de vraag te beantwoorden: "Welk figuur zie je?". Waarschijnlijk zal je leeftijd het antwoord beïnvloeden...

via sciencealert.com

Advertisement
William Ely Hill/Wikimedia

William Ely Hill/Wikimedia

"Mijn vrouw en mijn schoonmoeder" is een van de meest beroemde optische illusies ter wereld. De eigenaardigheid is dat je binnen hetzelfde beeld zowel een jonge vrouw ziet die zich omdraait, als het profiel van een oude dame. Volgens een recent Australisch onderzoek is de verschillende perceptie van dit beeld gekoppeld aan de leeftijd van de kijker. De tests laten namelijk zien hoe een jongere persoon het meisje als eerste zal opmerken, terwijl een oudere persoon de oudere figuur zal zien.

Als je er nog niet in bent geslaagd om het meisje van de vrouw te onderscheiden of omgekeerd, is hier een kleine aanwijzing. Een manier om ze te onderscheiden is om de dubbele betekenis van de ketting/mond of kin/neus te begrijpen, je zult zien dat alles zich op magische wijze transformeert!

Advertisement
William Ely Hill/Wikimedia

William Ely Hill/Wikimedia

De studie werd uitgevoerd op 393 deelnemers tussen mannen en vrouwen, tussen de 18 en 68 jaar oud. Iedereen kreeg de afbeelding een paar seconden te zien en werd gevraagd wat ze zagen in de figuur die zojuist werd getoond. In eerste instantie antwoordden de meeste testdeelnemers dat zij het meisje als eerste zagen. Vervolgens werd de afbeelding verdeeld over 10% jongere jongens en meisjes en nog eens 10% oudere mannen en vrouwen. Hier bleek hoe de jeugd het meisje voor het eerst opmerkte, terwijl de andere groep er de oudere vrouw in had gezien.

Het sociale experiment had als doel om aan te tonen of de vooroordelen van de leeftijd inderdaad op de een of andere manier de interpretatie van een bepaald beeld konden beïnvloeden. Deze test is duidelijk niet representatief, maar als je, ondanks je leeftijd, het meisje voor het eerst zag, dan ben je misschien toch jong van binnen!

Advertisement