Onderzoek wijst uit dat een van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer het verlies van ruimtelijke oriëntatie kan zijn

Janine image
door Janine

26 September 2018

Onderzoek wijst uit dat een van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer het verlies van ruimtelijke oriëntatie kan zijn
Advertisement

Het aantal Alzheimerpatiënten is voorbestemd om in de loop van de tijd te groeien: de pathologie dreigt een echte sociale plaag te worden, omdat er geen remedie is voor dit en andere soorten dementie - althans voorlopig. Hoewel er nog geen therapie beschikbaar is, hebben onderzoekers buitengewone stappen gezet in het begrijpen van deze ziekte, wat hopelijk zeer snel zal leiden tot de identificatie van een remedie.

In de tussentijd blijft preventie van fundamenteel belang: de artsen bevestigen nogmaals dat men de allereerste waarschuwingssignalen niet moet verwaarlozen. Juist in dit opzicht heeft een groep wetenschappers ontdekt wat een vroeg symptoom van Alzheimer zou kunnen zijn, en het is geen geheugenverlies.

via NCBI

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De studie werd uitgevoerd aan de Universiteit van Washington, in Saint Louis, in de Verenigde Staten. De onderzoekers vormden drie groepen vrijwilligers: de eerste van gezonde individuen, de tweede van individuen in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer en de laatste van de patiënten met de pathologie die jarenlang geleden was vastgesteld.

Aan de drie groepen werd gevraagd om de uitgang van een doolhof te vinden: zoals verwacht, waren de gezonde vrijwilligers degenen die de test snel hadden opgelost, terwijl een slechter resultaat werd verkregen door individuen in de beginfase van de ziekte en degenen die al gediagnosticeerd waren met de ziekte kwamen daarna.

Het resultaat van het onderzoek suggereert dat het onvermogen of verminderde vermogen tot oriëntatie een zeer vroeg waarschuwingssignaal van de ziekte zou kunnen zijn, zelfs voordat de eerste vergeetachtigheid zal optreden.

Sommige mensen hebben een slecht richtingsgevoel terwijl ze volledig gezond zijn, maar mensen met goede vaardigheden die ze in de loop van de tijd verloren hebben, zouden moeten worden getest.

Advertisement

Verlies van gevoel van oriëntatie is niet het enige teken van de ziekte van Alzheimer. Dit zijn de andere.

Verlies van gevoel van oriëntatie is niet het enige teken van de ziekte van Alzheimer. Dit zijn de andere.

pixabay.com

  • Vergeetachtigheid: het vinden van moeilijkheden bij het leren van nieuwe informatie en het onthouden van oude kan een signaal van Alzheimer zijn. Het overkomt iedereen weleens om iets niet te onthouden, maar wanneer het onmogelijk lijkt om het geheugen terug te vinden zouden er controles moeten worden uitgevoerd.
  • Onverzorgdheid: iemand met de ziekte van Alzheimer kan vergeten zich te douchen en zijn pyjama uit te doen. Daarom zijn degenen die door deze ziekte getroffen zijn vaak onverzorgd en vies.
  • Problemen met het zicht: mensen met een ontwikkeling van Alzheimer klagen vaak over problemen met het gezichtsvermogen. Deze problemen worden niet echt veroorzaakt door de ogen, maar door het deel van de hersenen dat de beelden verwerkt. Vaak verschijnen, geassocieerd met problemen met het gezichtsvermogen, vervormingen in de perceptie van kleur en diepte.
  • Depressie: patiënten in het beginstadium van de ziekte geven zich over aan een toestand die erg op depressie lijkt. Ze stoppen met fysieke activiteit en elke andere activiteit die hen eerder plezier gaf, ze isoleren zichzelf van gesprekken en verlaten de dierbaarste mensen.

Vaak is het erg moeilijk om deze veranderingen bij ouderen te identificeren en het is gemakkelijk om ze te verwarren met iets minder ernstigs: preventie is echter het meest effectieve wapen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Als een van jouw familieleden deze symptomen vertoont, zorg dan voor een medisch onderzoek om de mogelijkheid van een degeneratieve aandoening die aan de gang is uit te sluiten.

Advertisement