Nerveuze gastritis: het herkennen en verhelpen van een veelvoorkomende aandoening veroorzaakt door te veel stress

Janine image
door Janine

26 Mei 2020

Nerveuze gastritis: het herkennen en verhelpen van een veelvoorkomende aandoening veroorzaakt door te veel stress
Advertisement

Psychosomatische maagaandoeningen zijn vaak het gevolg van jarenlang opgebouwde stress. Een druk leven vol angsten en zorgen zal onze gezondheid zeker niet ten goede komen: we kunnen stress zelfs beschouwen als de grootste vijand van ons lichaam. Nerveuze gastritis wordt namelijk veroorzaakt door lange perioden van stress waarin we het gewicht van bepaalde situaties niet kunnen beheersen. Een gewicht dat ons welzijn aantast en dat zich zou kunnen manifesteren met een ontsteking van de binnenwand van de maag. Veel mensen lijden aan deze vervelende aandoening veroorzaakt door intense periodes van psychofysische stress en weten niet hoe ze er vanaf moeten komen. In deze gevallen is het goed om een ​​vertrouwde arts of gastro-enteroloog te raadplegen om de aard van de gastritis te identificeren.

Advertisement
Pexels

Pexels

Vaak lijkt dit type aandoening te worden veroorzaakt door emotionele problemen; de belangrijkste symptomen zijn:

  • brandend maagzuur, vooral in het bovenste deel van de buik;
  • verminderde eetlust, die soms gepaard kan gaan met misselijkheid en braken;
  • een gevoel van volheid en opgeblazen gevoel in de buik, direct na de maaltijd;
  • een toestand van algehele malaise.

Aan de basis staat een proces van slechte spijsvertering veroorzaakt door de aanwezigheid van een ontsteking die de spijsvertering en maaglediging verandert, met als gevolg een zwaar gevoel.

Advertisement
Wallpaperflare

Wallpaperflare

Zoals eerder vermeld, is dit een aandoening die voornamelijk wordt veroorzaakt door langdurige perioden van stress, waarbij angst, prikkelbaarheid en nervositeit optreden; al deze elementen zijn echt destructief voor onze maag en dus voor onze gezondheid. Op onze eigen manier moeten we proberen angsten en zorgen op afstand te houden, als we niet willen dat ze onze gezondheid schaden, maar we kunnen ook de voorkeur geven aan een gezondere levensstijl door regelmatig lichamelijk actief te zijn. Voeding is ook fundamenteel: je moet absoluut alle gefrituurde, vette en pittige voedingsmiddelen uit je dieet verwijderen, omdat ze verantwoordelijk zijn voor een verhoging van de maagzuurgraad en de maagwanden irriteren. Probeer regelmatig groenten en fruit te consumeren en raadpleeg je arts als het nodig is om een ​​specifiek medicijn te gebruiken om de pijn te verlichten en de zuurgraad te verminderen.

Advertisement