Desserts maken voor anderen kan voordelen hebben voor de geestelijke gezondheid: een psycholoog onthult het

Janine image
door Janine

05 Oktober 2018

Desserts maken voor anderen kan voordelen hebben voor de geestelijke gezondheid: een psycholoog onthult het
Advertisement

Liefhebbers van koken draaien hun handen niet om voor het bereiden van een mooi dessert. Ze weten elke keer weer iets te maken als er iets te vieren is en zeggen nooit nee. Een dessert bereiden is nooit iets eenvoudigs en vaak vermoeiend, maar toch zijn mensen die het regelmatig doen altijd blij, ontspannen en klaar om een cake te bereiden voor de volgende gelegenheid. Hoe kan zoiets mogelijk zijn? De psychologie lijkt het antwoord te hebben...

via huffpost.com

Advertisement
Pexels

Pexels

Het maken van toetjes heeft voordelen voor de geestelijke gezondheid en de creatieve expressie van een persoon. Al enige tijd heeft de psychologie aangetoond dat het hebben van een creatieve uitlaatklep waarmee je je kunt uitdrukken, de stress aanzienlijk vermindert, ongeacht of het gaat om schilderen, muziek of koken. Dr. Donna Pincus, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Boston, heeft in feite uitgelegd dat stress verband houdt met tal van mentale en fysieke problemen en het vinden van de manier om ze te beheersen kan de oplossing zijn.

Per slot van rekening is het bakken van een cake voor andere mensen altijd een echte vorm van communicatie geweest. Bijvoorbeeld, de gewoonte om eten te geven aan mensen die iemand hebben verloren, is een manier om je gevoelens te tonen. Vooral degenen die het moeilijk vinden om ze openlijk te demonstreren, houden nog steeds vast aan deze culturele praktijken.

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Een toetje klaarmaken kan dus gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, vergelijkbaar met die veroorzaakt door meditatie, in feite zijn er vele cursussen culinaire therapie zoals die georganiseerd door de sociale en gezondheidswerker Julie Ohana. Deze bijeenkomsten maken deel uit van het type therapie dat gedragsactivering wordt genoemd, aangezien het bereiden van een dessert een geweldige manier is om je te concentreren op het huidige moment en het algemene kader van dingen. Stapsgewijs nadenken over het recept, nadenken over het recept als geheel, nadenken over wanneer het klaar zal zijn en uiteindelijk gedeeld zal worden betekent bewust zijn van je acties en daarom de negatieve gedachten verminderen die de geest kwellen.

Koken voor anderen is ook een daad van vrijgevigheid die het gevoel van welzijn verhoogt en daardoor stress vermindert, deze vormen van altruïsme hebben tastbare resultaten op de emoties van mensen en zijn al jaren gedocumenteerd in tal van wetenschappelijke studies. Het opofferen van tijd door te koken voor anderen heeft ook een emotionele en fysieke betekenis! Om iets te bereiden voor iemand waar we van houden die ons gerecht zeker zal waarderen, zal het meer genoegen bieden dan wanneer ze desserts alleen voor hun eigen plezier bereiden.

Kortom, voel je de volgende keer dat je iemand vraagt om een lekker toetje te bereiden, niet schuldig: je doet het voor zijn eigen bestwil!

Advertisement