Moeders hebben meer kans om de genen van de intelligentie door te geven aan hun kinderen, suggereert een onderzoek

Janine image
door Janine

09 Oktober 2018

Moeders hebben meer kans om de genen van de intelligentie door te geven aan hun kinderen, suggereert een onderzoek
Advertisement

Wanneer een baby ter wereld komt, beginnen familieleden en vrienden het onmiddellijk zorgvuldig te observeren om te begrijpen wie zijn kenmerken heeft geërfd. Heeft het de lieve ogen van de moeder? Zal het een uitgesproken neus zoals de vader hebben? De mogelijkheden zijn talrijk, en onbeantwoord: pasgeborenen veranderen in de eerste maanden zo snel van gezicht, dat het bijna onmogelijk is om met zekerheid vast te stellen hoe ze eruit zullen zien!

Maar over één ding lijken wetenschappers echter zeker te zijn: intelligentie. Blijkbaar zou dit kenmerk voornamelijk geërfd worden van de moeder, en niet door beide ouders in gelijke mate.

via independent.co.uk

Advertisement
pixnio

pixnio

De genen van intelligentie zouden in feite worden overgedragen van het X-chromosoom, en aangezien de moeder er twee heeft, en de vader maar één, wordt de conclusie snel getrokken. Ook cognitieve functies zoals organisatie en waarnemingen worden geërfd van de moeder, terwijl die van de vader zouden worden "gedeactiveerd".

Sommige tests uitgevoerd op muizen toonden aan dat dieren die meer genen van de moeder erfden de grootste hersenen hadden, terwijl die meer genetisch vergelijkbaar met de vader kleinere hersenen en een groter lichaam hadden.

In elk geval hoef je als vader niet te wanhopen! Volgens de wetenschap worden intelligentie en cognitieve activiteiten voor slechts 40-60% bepaald door de genetische code. Dit betekent dat de capaciteiten van een kind bij lange na niet bij de geboorte zijn vastgesteld: iedereen, mama en papa in gelijke delen, kan en moet bijdragen aan zijn mentale ontwikkeling!

Advertisement