Wie is de intelligentste onder broers en zussen? De oudste, volgens de wetenschap - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wie is de intelligentste onder broers…
Een man brengt 25 jaar door in een grot en verandert deze in een magische omgeving vol decoraties Ik hoop dat je op een dag ophoudt jezelf de schuld te geven van de liefde die je niet hebt ontvangen

Wie is de intelligentste onder broers en zussen? De oudste, volgens de wetenschap

Door Janine
3.533
Advertisement

Wie broers en zussen heeft weet dat wanneer je kind bent, het normaal is om te concurreren wie de beste is - springen, rennen, kleuren en in het algemeen in alles wat gedeeld wordt - wat soms eindigt om een beroep op de hoogste autoriteit te doen, de ouders, om het geschil op te lossen.

Tegenwoordig lijkt de wetenschap het definitieve en universele antwoord te hebben gevonden op wie de intelligentste van de kinderen is: de oudste. En als een uitzondering de regel mag bevestigen, lijkt dit primaat door de jaren heen te blijven bestaan.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Sydney en gepubliceerd in het Journal of Human Resources, dateert uit 2015 en analyseerde gegevens over een groep van 5.000 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar. Het onderzoek toonde aan dat eerstgeborenen de neiging hebben om hogere scores te halen op IQ-tests dan hun jongere broers en zussen, en dat deze kloof de neiging heeft om geleidelijk te verbreden tot hun 6e jaar, wanneer het permanent stabiliseert. Een resultaat dat bovendien wordt bevestigd door het nationale longitudinale onderzoek onder jongeren tussen 14 en 21 jaar, waarin dezelfde correlatie tussen geboortevolgorde en succes werd vastgesteld.

Bovendien kan de geboortevolgorde de persoonlijkheid van een kind beïnvloeden: meestal vertonen de eerstgeborenen grotere leiderschapsvaardigheden, ambitie en verantwoordelijkheidsgevoel in vergelijking met de jongere broers en zussen. De middelsten tonen aan de andere kant dat ze over onderhandelingsvaardigheden en een neiging tot compromissen beschikken; de jongsten zijn vaak het meest fascinerend, creatief en manipulatief.

 

foto: maxpixel

Onderzoekers hebben de redenen voor een vergelijkbaar verschil tussen broers en zussen onderzocht, door ze te identificeren bij hun ouders, of beter gezegd in het verschil aan aandacht en zorg die ze voor hun kinderen hebben. Over het algemeen zouden eerstgeborenen baat hebben bij meer mentale en fysieke stimulatie door borstvoeding; een verbintenis die de neiging heeft te ontspannen en verwateren met volgende kinderen. Bij het eerste kind proberen de nieuwe ouders strikt vast te houden aan alle adviezen van de experts en aan de vele regels van het handboek, in een poging om de rol te spelen die ze voor het eerst aannemen. Een faalangst die bij volgende kinderen zou afnemen, waarbij ouders vinden dat ze op hun eigen ervaring kunnen vertrouwen zonder een handleiding te hoeven volgen, en aan de andere kant hebben ze vaak ook minder tijd om zich uitsluitend aan de nieuwkomer te wijden - wat niet betekent dat ze minder van hem houden.

Daarom is de oplossing om gelijke intellectuele verschillen tussen kinderen te voorkomen, zich op dezelfde manier aan elk van hen te wijden - ook al zal dit niet verhinderen dat ze blijven vechten om te bepalen wie de beste is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt