Mensen die lang uitslapen, zouden creatiever en intelligenter kunnen zijn: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

17 Oktober 2018

Mensen die lang uitslapen, zouden creatiever en intelligenter kunnen zijn: dat beweert een studie
Advertisement

Als je altijd "slaapkop" wordt genoemd omdat je graag uitslaapt, is er eindelijk goed nieuws voor je! Volgens sommige psychologische studies uitgevoerd door verschillende Europese universiteiten, zou er een verband ontstaan tussen de hoeveelheid slaap en de creativiteit en intelligentie van een persoon. Het is immers geen toeval dat zelfs enkele van de beroemdste en invloedrijkste mensen ter wereld niet kunnen zonder de klassieke 7-8 uur slaap...

via entrepreneur.com

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Misschien dat voor het eerst in de geschiedenis tot laat in de ochtend slapen niet als iets slechts wordt gezien. Volgens sommige onderzoeken is het namelijk zo dat mensen die later naar bed gaan en vervolgens later wakker worden meer creativiteit hebben dan anderen. Wie niet vroeg uit de veren is, wordt als meer progressief en intelligent beschouwd en is creatiever dan degenen die vroeg opstaan.

In feite benadrukte een studie van de Universiteit van Madrid op een steekproef van 1100 studenten dat jongeren die de wekker later hadden gezet hogere scores behaalden in de inductieve redenatietests. Ook de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart van Milaan heeft hier onderzoek naar gedaan door het vermogen tot creatief denken te meten aan mensen die 's morgens meer uren zouden slapen.

 

Advertisement
Mic4457Flickr

Mic4457Flickr

De universiteit van Luik in België daarentegen vergeleek het niveau van productiviteit bij het ontwaken tussen een persoon die later wakker wordt in verhouding met een vroege vogel. De resultaten brachten hetzelfde niveau van productiviteit, ook op verschillende tijdstippen, terwijl degene die aan het einde van de dag het meest geslapen heeft een beter humeur heeft dan degene die vroeg in de ochtend wakker werd.

Deze studies willen duidelijk niet laten zien dat het goed is om elke ochtend laat wakker te worden, maar benadrukken eerder het feit dat zo nu en dan wat langer slapen alleen maar goed is! De steekproef die voor deze onderzoeken werd gekozen, kan geen volledig fenomeen identificeren, omdat we weten dat veel afhangt van iemands gewoonten en voorkeuren. We kunnen echter wel zeggen dat een goede nachtrust geen kwaad kan!

Advertisement